‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Sacara, apicultor: Avem un început de sezon foarte complicat

Petru Sacara, apicultor: Avem un început de sezon foarte complicat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile mai scăzute, care se înregistrează în ultima perioadă de timp, creează probleme apicultorilor, iar dezvoltarea familiilor de albine este pusă în pericol.

Petru Sacara, președintele Asociației MoldApis, a menționat pentru Agrobiznes că, dacă e să comparăm cu anul trecut, dar și cu alți ani, la moment dezvoltarea familiilor de albine este stopată din mai multe considerente.

„În primul rând, se înregistrează temperaturi scăzute pe parcursul unei perioade mai îndelungate de timp, în consecință, albinele nu pot ieși din stup și au lipsă de polen. Totodată, s-a produs un schimb de generații, dar în mod normal o albină iernată ar fi trebuit să producă 1-1,5 rame cu albini tinere, la moment s-a produs în jumătate. În anii trecuți, în această perioadă deja mergeam pe extindere, adică stupii începeau să crească ca volum de albine, în anul curent însă, dacă vorbim de stupii slabi și medii, efectuăm restrângerea, scoatem în fiecare săptămână câte o ramă”. 

Apicultorul spune că, cea mai mare mare problemă va apărea după data de 20 aprilie.

„O să avem o arie de puiet căpăcit destul de mare și nu o să avem albine care să acopere puietul dat. Pe parcursul ultimelor săptămâni, s-au înregistrat temperaturi care au permis dezvoltarea, acum însă avem temperaturi scăzute și familiile stopează. Familiile puternice, care sunt destul de puține în acest an, vor fi mai puțin afectate, iar cele medii și slabe (3-4 rame și mai puțin) vor consuma o parte din puietul care nu a reușit să fie căpăcit. În acest sezon, este deja, a treia oară când albina consumă puietul, ceea ce nu este foarte bine pentru sistemul digestiv. De când avem albine, nu am avut așa situații”. 

‹ adv ›

Petru Sacara spune că în anul 2017, a fost aproximativ la fel când doar că atunci temperaturile scăzute s-au înregistrat o perioadă mai scurtă de timp, 3-4 zile.

„În acel an, familiile dezvoltate normal aveau 7-8 rame de puiet căpăcit, respectiv pierderile au fost mai mici, mai ales cei care au intervenit și cu hrana necesară. În acest an, intervențiile pe care le-am făcut până acum o să ajute, dar mult mai puțin. În continuare, nu ne rămâne decât să asigurăm familiile cu hrană atât glucidică, cât și proteică. În anul curent, vom aveam o diferență foarte mare dintre generații. După 20 aprilie, presupun că albinele nu vor putea încălzi și hrăni masă mare de puiet, deoarece nu o să aibă vârsta necesară”. 

Altfel spus, riscul cel mai mare este că nu o să avem albine pentru salcâm, susține apicutorul.

„Cel mai probabil, nu ne rămâne decât să așteptăm recuperarea pierderilor în cea de-a doua jumătate a anului”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›