‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Sacara: Dacă prețul la miere va scădea o mare parte dintre apicultori își...

Petru Sacara: Dacă prețul la miere va scădea o mare parte dintre apicultori își vor închide prisăcile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În timp ce consumatorii se plâng că mierea de albini este prea scumpă, apicultorii sunt nevoiți să-și vândă produsul la un preț de nimic intermediarilor. Totuși, nu există evenimente organizate în capitală, la care să lipsească producători de miere. Unii cumpărători spun că sunt gata să scoată din buzunar chiar și 80 de lei pentru un borcănaș de miere, pentru că aceasta este sănătoasă și mai ales în perioada rece a anului nu se pot trece fără ea.

Petru Sacara, un tânăr apicultor din Basarabeasca ne-a spus că la moment nu există probleme cu comercializarea mierii, dacă vorbim de vânzarea angro. Însă, în anul curent, procesatorii promit un preț apicultorilor, după care acesta se modifică și producătorii au de suferit.

„Mulți apicultori se plâng că întâlnesc probleme cu comercializarea deoarece ei își doresc un preț mai mare. Dar, trebuie să înțelegem cu toții că o să fie prețuri și mai mici și dacă mulți lasă mâinile în jos acum, când se oferă un preț angro la mierea polifloră de 27-30 lei /kg, atunci nu mai este sensul de a te ocupa cu apicultura. Cu regret, constat că dacă prețul va fi în descreștere o mare parte din apicultori își vor închide prisacile”, ne-a spus Petru Sacara.

Întrebat de ce nu ar face export de sine stătător, apicultorul ne-a comunicat că, există multe probleme, dar cea mai importantă este lipsa încrederii și la acest capitol este foarte mult de muncit.

„Noi trăim în Moldova și prin asta e spus totul. S-au găsit băieți smecheri care au monopolizat piața și noi nu putem exporta. Atunci când ajungi să aduni pachetul de documente se pare că totul este în regulă, dar când ai deja tirul plin se găsesc o sumedenie de neconformități. Ca să putem face export trebuie să avem de la 100 de tone și mai mult. Pentru Moldova, aparent nu este o cantitate mare, dar nu ai cu cine să te asociezi. Nu putem face o asociație a apicultorilor din regiune pentru că mai persistă lipsa de încredere, fiecare crede că el este cel mai bun, de ce trebuie să fie altcineva mai important ca el. Și până la urmă, fiecare își caută de ograda proprie. Noi singuri am creat această situație, nimeni nu este vinovat. Încercăm, la moment să fondăm o asociație, dar care să se bazeze nu doar pe miere, dar este nevoie de mai mult timp pentru a vedea și rezultate”.

‹ adv ›

Totodată, tânărul spune că expozițiile nu sunt o alternativă pentru a înregistra vânzări, deoarece numărul populației plecate este destul de mare și ei nu au cui vinde produsul.

„Particip de 11 ani la expoziții și din ce în ce tot mai puțini vizitatori. Altfel spus, nu avem cui vinde mierea. Oamenii sunt plecați. Erau desigur, ani în care nu aveam mari vânzări, dar gălețile de gunoi erau pline cu bețișoare pentru degustare. Acum, nu avem nici cui să dăm la degustare, pur și simplu stai toată ziua, trece un om, doi, asta înseamnă că nu mai sunt oameni”, a constatat tânărul.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

    • 30 lei (MD) = 7,43 lei (RON). Deci pretul este mai bun in jud Dolj Romania. Dar pretul oferit de procesatori (intermediari) e bataie de joc atat in MD cat si in RO.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›