‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Zolotariov - tânărul care face studiile în SUA și crede în viitorul agriculturii...

Petru Zolotariov – tânărul care face studiile în SUA și crede în viitorul agriculturii ecologice în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Într-o eră dominată de tehnologie și inovație digitală, Petru Zolotariov parcurge un drum diferit. Tânărul a ales să-și dedice viața agriculturii ecologice, despre care spune că „e o misiune de a schimba modul în care producem și consumăm alimentele”.

Petru nu a ajuns în agricultură pur și simplu. Moștenirea tatălui său, un fost agronom șef și președinte de colhoz, a jucat un rol decisiv în a-l îndrepta către acest drum.

Încă din adolescență, a fost implicat activ în agricultură, ajutând la gestionarea a sute de hectare de teren. A învățat repede că agricultura este temelia tuturor domeniilor și a țării natale, Moldova.

‹ adv ›

După studiile la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), cu specializare în Business și Administrare, Petru a îmbinat pasiunea sa pentru agricultură și cunoștințele în domeniul afacerilor.

În 2013, după decesul tatălui său, a preluat compania de familie, SergiuPetru SRL, gestionând terenuri arabile și un magazin agricol în Soroca.

Cea mai mare schimbare în perspectiva lui Petru a fost decizia de a se orienta către agricultura ecologică. Motivat de utilizarea excesivă a îngrășămintelor și pesticidelor, el a decis să schimbe lucrurile și să informeze fermierii despre alternativele ecologice pentru creșterea producției agricole.

„Mi-am dorit mult să implementez nu doar eu practici prietenoase mediului, ci și să aduc ceva nou țării. Decizia a fost influențată și de dorința de a proteja sănătatea umană și animală, mediul înconjurător, calitatea alimentelor, dar și cererea tot mai mare pentru produse organice. Astfel, am ales să-mi fac studiile în Statele Unite.

Practicile, în general, sunt peste tot aceleași, însă aici, în SUA, unde îmi perfecționez studiile ca Fermier Ecologic, sunt un pic mai diferite, datorită tradițiilor. Agricultura este concentrată în ferme mici de familie, acestea asigură diversitatea culturilor, mulți fermieri dețin ferme de animale și terenuri agricole, unde lucrează toată familia, de la mic la mare, aici comunitatea este foarte implicată, fiecare fermier are comunitatea sa, care se ajută, începând cu munca fizică și până la piața de desfacere”, a menționat pentru Agrobiznes Petru Zolotariov.

‹ adv ›

Tânărul este convins de faptul că aceste practici vor fi foarte utile agriculturii din Moldova, astfel planifică să se întoarcă în țară pentru a-și aplica cunoștințele dobândite și a contribui la dezvoltarea agriculturii ecologice. În special, acesta este axat pe sănătatea solului.

„Gestionarea solului în SUA este diferită – se face analiza solului în fiecare an, iar în funcție de ce conține solul, ce macro și micro elemente sunt, se ia decizia ce plante să cultive, ținând cont neapărat și de rotația culturilor.

Asociațiile de fermieri la fel sunt des întâlnite, acestea produc mai mult și sunt mai competitive față de fermierii individuali. În plus, asigurarea fermelor și  producției este la fel des întâlnită. O altă diferență comparativ cu ceea ce se întâmplă în Moldova ține de cadrul legal în agricultura ecologică – în SUA, tot ce ține de reglementări, legi, autorizații este foarte strict”, adaugă Petru.

El vede o oportunitate în lipsa specialiștilor în agricultură în Moldova și crede că este important să se acorde mai multă atenție acestui domeniu vital.

În plus, este în proces de scriere a unei cărți despre agricultura ecologică, concentrându-se în special pe cercetarea solului și protecția plantelor în sistem ecologic.

‹ adv ›

Prin implicarea sa în agricultură, Petru își pune amprenta pe o industrie vitală și schimbă percepția despre ce înseamnă să fii tânăr și de succes în secolul 21.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›