‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Piața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Săptămâna trecută s-a înregistrat o volatilitate record a prețurilor, începutul perioadei de volatilitate fiind dominat de recesiunea economică, urmat la sfârșitul săptămânii de o revenire datorită situației de pe piață.

Majorarea de vineri a prețurilor se datorează unor noi estimări ale analiștilor, potrivit cărora, cereale încă sunt insuficiente pe piață.

Analiștii spun că îngrijorările legate de livrările de grâu din regiunea Mării Negre în special susțin prețurile, deoarece recoltarea a început deja.

‹ adv ›

Recolta de grâu a Ucrainei – estimată la 21,8 milioane de tone

În plus, situația geopolitică rămâne o sursă de îngrijorare, având în vedere situația din Ucraina. Astăzi, doar 3 porturi funcționează pe deplin în Ucraina: Reni, Izmail și Ust-Dunaisk. 

Agritel estimează ca Ucraina să recolteze aproximativ 21,8 milioane de tone de grâu în această vară, față de un record de 32,2 milioane de tone anul trecut.

Prognozarea pentru sezonul 2022/23 s-a bazat pe o suprafață estimată de recoltare de aproximativ 5,8 milioane de hectare, față de 6,7 milioane de hectare cultivate inițial de fermierii ucraineni.

‹ adv ›

Prognoza privind recolta europeană de grâu, în scădere

Seceta și căldura extremă reduc prognozele privind randamentele de cereale în Uniunea Europeană. Rezultatul ar fi o recoltă de grâu semnificativ mai mică. Un sondaj Reuters asupra comercianților și analiștilor a confirmat în mod impresionant previziunile Comisiei UE și ale altor analiști europeni.

Recolta UE este extrem de importantă pentru aprovizionarea globală, deoarece războiul reduce semnificativ recolta ucraineană și exporturile potențiale, făcând din UE o sursă mai importantă de aprovizionare pentru importatorii importanți.

Potrivit sondajului Reuters, se așteaptă ca 125,7 milioane de tone de grâu comun să fie recoltate în UE-27 în 2022, în scădere cu aproximativ 5,5 milioane de tone față de recolta de anul trecut de 131,2 milioane de tone.

‹ adv ›

Totuși, potrivit majorității analiștilor, recolta totală de cereale din UE este foarte dificil de estimat în acest an, deoarece seceta și căldura continuă să scadă recoltele. Diferențele regionale sunt deosebit de mari.

Potrivit Agrarheute, seceta constantă și perioadele prelungite de căldură au afectat mult zonele de cultură din Italia (și Spania) și a fost declarată stare de urgență. Temperaturile ridicate din estul Europei, începând cu luna iunie, au crescut, de asemenea, îngrijorările cu privire la eșecurile recoltelor în țări precum Ungaria.

Recolte relativ bune sunt încă așteptate (până în prezent) în România și Bulgaria, deși acestea nu vor atinge rezultatele record de anul trecut.

Precipitațiile actuale ar putea atenua problemele din Germania, Polonia și Marea Britanie, unde un număr de comercianți și analiști și-au revizuit recent estimările în jos. Calitatea recoltei de grâu este greu de estimat în acest moment, spun analiștii. Primele rezultate din Franța indică o calitate satisfăcătoare, inclusiv conținutul de proteine.

O recoltă relativ bună și de înaltă calitate în Germania ar putea pune pe al doilea mare producător de grâu al UE într-o poziție de export puternică, spun analiștii pentru Reuters.

Franța anunță date privind reușitele recoltării

Ținând cont de temerile menționate mai sus, prețurile au crescut pentru toate produsele și toate piețele vineri. Recoltarea progresează foarte repede în Franța cu cota sa de surprize, atât dezamăgitoare, cât și satisfăcătoare, în funcție de tipul de teren și de soi.

Potrivit FranceAgriMer, în Franța 14% din grâul moale fusese recoltat până la 4 iulie și este probabil ca această cifră să crească semnificativ în această săptămână datorită condițiilor meteorologice favorabile pentru recoltare.

Analiștii se așteaptă să crească prețurile

Prețurile europene la grâu pentru noua recoltă (contractul din septembrie) au crescut joi cu 13,25 EUR, până la 338,75 EUR pe tonă. Vineri, prețurile au crescut cu încă 16,50 EUR, până la 355,2 EUR pe tonă.

Contractele futures pe grâu în Chicago au crescut cu 32 de cenți joi, recuperându-se de la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni. Vineri a crescut cu încă 42 de cenți, până la 879 de cenți per bushel. O creștere de 9% în doar două zile.

Având în vedere cererea puternică din partea importatorilor și războiul în desfășurare din Ucraina, analistul Agrarheute Olaf Zinke menționează că mulți comercianți și analiști se așteaptă să crească din nou prețurile cerealelor.

Condițiile meteorologice din SUA în perioada crucială de înflorire pentru porumb și soia ar trebui monitorizate. Precipitațiile variază de la stat la stat.

India și-ar putea revizui în jos suprafețele semănate cu orez, porumb și soia într-un context de precipitații reduse până acum.

Rusia a anunțat o nouă estimare a recoltei de grâu

Centrele de analiză din Rusia anunță din nou majorarea prognozei recoltei de grâu în acest an – de data aceasta cu 0,7 milioane de tone, până la un record de 90 de milioane de tone.

Prognoza pentru recoltarea altor cereale în Rusia a rămas neschimbată: 20,3 milioane de tone de orz, 15 milioane de tone de porumb și 13,4 milioane de tone de alte culturi. Previziunea totală a recoltei de cereale a fost crescută de la 138 milioane de tone la 138,6 milioane de tone.

Un nou interes de cumpărare din partea Chinei

Se înregistrează un nou interes de cumpărare din China, dar nevoile acesteia rămân foarte greu de anticipat. Țara a decis asupra unui pachet de stimulente economice, care ar putea pune în urmă riscul unei recesiuni economice globale.

Pe arena internațională, vânzările de grâu moale din Germania către Egipt au fost înregistrate ca parte a negocierilor private. Coreea de Sud a cumpărat 65 de mii de tone de porumb din America de Sud.

Prețurile rapiței rămân ezitante, împărțite între o piață internațională a uleiului vegetal în scădere recentă și cererea puternică de biocombustibili.

Dolarul rămâne ferm față de euro, la 1,0150, iar rubla a avut cursul de 61,10 față de dolar în această dimineață. Prețul țițeiului este puțin schimbat, la 103,80 USD/baril în New York.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›