‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
-2.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială - cum au evoluat prețurile

Piața agricolă mondială – cum au evoluat prețurile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile grâului au urmat trendul ascendent săptămâna trecută, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. După aceea, prețurile grâului au crescut din nou cu aproximativ 10 euro pe tonă.

Analiștii Agrarheute menționează că, un motiv este competitivitatea îmbunătățită la export. Un alt motiv sunt exporturile stagnante din Rusia, din cauza condițiilor meteorologice.

La începutul primei săptămâni din decembrie, prețurile grâului rămân relativ neschimbate, la 223 de euro pe tonă. Aceasta reprezintă totuși cu 10 euro mai mult decât acum o săptămână.

‹ adv ›

Variația prețului grâului în perioada ianuarie-decembrie 2023 pe piața europeană, contracte futures:

Analiștii Agritel mai spun că redresarea prețurilor la grâu în Europa a fost declanșată de competitivitatea sa îmbunătățită la export, care a fost stimulată suplimentar de o scădere semnificativă a cursului de schimb euro/dolar la 1,0870.

‹ adv ›

Revenirea mai timidă a porumbului nu a fost suficientă pentru a recâștiga pragul de 200 €/t pentru contractul Euronext din martie 2024. Ca rezultat, piața s-a închis vineri cu o scădere săptămânală de -1 €/t.

Variația prețului porumbului în perioada ianuarie-decembrie 2023 pe piața europeană, contracte futures:

Și prețurile la rapiță au fost sub presiune și au urmat complexul de oleaginoase în jos. Deoarece soia și uleiul de palmier au scăzut puternic vineri, prețurile europene la rapiță au scăzut și ele, închizând piețele cu un minus de aproape 10 euro pe tonă.

‹ adv ›

Sensibilă la importuri, piața rapiței va fi influențată de impactul publicațiilor StatsCan și Abares, cu noi estimări ale producției pentru Canada și Australia.

Rusia nu poate să gestioneze fluxul navelor în cel mai important port de la Marea Neagră, Novorossiysk, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a informat serviciul de presă TASS, citat de analistul Agrarheute, Olaf Zinke.

„Pe căile navigabile ale portului Novorossiysk este o mare aglomerare de nave care așteaptă să acosteze. Navele nu sunt în prezent verificate la terminalele din Novorossiysk din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile – furtună puternică și ploaie persistentă și puternică”, scrie Tass.

Terminalul de cereale funcționează cu restricții semnificative – navele nu sunt încărcate, dar terminalul continuă să primească marfă prin calea ferată, a comunicat operatorul portului.

Semănatul în Europa continuă să stagneze – SUA vinde către China

Valul de frig din ultimele zile a asigurat continuarea lucrărilor de semănat în Franța, raportează Agritel, înainte de o săptămână care se preconizează a fi din nou foarte ploioasă, ceea ce probabil va scoate tractoarele din câmpuri.

FranceAgriMer a raportat că până la 27 noiembrie, 83% din grâul moale francez a fost semănat, ceea ce reprezintă o creștere săptămânală de 9 puncte. Cu toate acestea, acest procent este încă mult sub 99% înregistrate în aceeași perioadă anul precedent.

Același lucru este valabil și pentru orzul de toamnă, unde semănatul a avansat cu 6 puncte într-o săptămână și a atins 92% la 27 noiembrie, comparativ cu 100% la aceeași dată anul trecut.

În Argentina, unde în prezent are loc recoltarea grâului, bursa din Buenos Aires este mai optimistă decât în urmă cu câteva săptămâni.

Producția ar putea fi mai bună decât cele 14,7 milioane de tone estimate anterior, din cauza pagubelor de îngheț mai mici decât era de așteptat.

Prețurile grâului în SUA au fost recent stimulate de cifrele foarte bune ale exporturilor săptămânale. Un motiv este aparent interesul crescut al Chinei pentru grâul american, în timp ce porumbul a beneficiat de creșterea prețurilor pentru porumbul brazilian.

Pe de altă parte, prețurile la soia au scăzut odată cu sosirea altor precipitații în centrul Braziliei, ceea ce a pus și presiune pe prețurile la rapiță.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›