‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 24 iunie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială - cum au evoluat prețurile

Piața agricolă mondială – cum au evoluat prețurile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Tensiunile crescânde din Marea Neagră au ținut piața ocupată la sfârșitul săptămânii. Având în vedere incertitudinile actuale și scăderea recentă a prețurilor, unii cumpărători, cum ar fi Egiptul, își reașază poziția.

GASC din Egipt a lansat pe 1 august 2023 o invitație de oferte pentru achiziționarea grâului moale pentru livrări programate pentru a doua jumătate a lunii septembrie și/sau prima jumătate a lunii octombrie.

Alături de achizitorii de stat din Algeria și Tunisia, GASC au cumpărat un total de peste un milion de tone de grâu pe piața internațională.

În Franța, după ploile din ultimele săptămâni, se așteaptă o îmbunătățire a vremii. Conform celor mai recente cifre FranceAgriMer, 13% din suprafața de grâu și 5% din suprafața de orz de primăvară mai trebuie recoltate.

Producătorii sunt, evident, preocupați de impactul ploii asupra calității cerealelor care încă se află pe câmp. Vremea caldă și cerul senin prognozate pentru perioada următoare ar trebui să permită reluarea lucrărilor în multe zone pe parcursul săptămânii.

Pe de altă parte, de ploile recente au beneficiat culturilor de porumb. Aproximativ 81% din suprafață se află încă în stare „bună până la excelentă”.

‹ adv ›

Ministerul francez al Agriculturii și-a revizuit în sus estimarea producției de porumb în Franța, la 10,89 milioane de tone. În sectorul oleaginoaselor, totuși, producția de rapiță a fost ajustată în jos cu 0,3 milioane de tone față de luna trecută, la 4,34 milioane de tone. Producția de floarea-soarelui, pe de altă parte, este estimată să fi crescut ușor, cu +0,2 milioane de tone față de anul trecut, la 1,98 milioane de tone.

Piața SUA s-a încheiat săptămâna trecută practic neschimbată comparativ cu ședința de joi pentru majoritatea produselor.

Tensiunea reaprinsă în zona Mării Negre a reușit astfel să țină în frâu tendința descendentă din ultimele câteva ședințe, în special pentru grâul SRW.

‹ adv ›

Evoluțiile situației în zonele rusească și ucraineană, în special la facilitățile portuare, sunt urmărite cu mare interes de operatori și alimentează întrebări legate de activitatea de export.

La porumb, ploile recente i-au liniștit pe producătorii din SUA. Sunt prognozate și alte ploi pe parcursul săptămânii, oferind mai multă siguranță cu privire la starea culturilor în această etapă a dezvoltării porumbului.

Această situație afectează și prețurile boabelor de soia, care au căzut din nou sub pragul de $13,25/b pentru contractul futures din noiembrie 2023.

Prețuri CME, SUA:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›