‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Fluctuații de preț din cauza situației geopolitice

Piața agricolă mondială: Fluctuații de preț din cauza situației geopolitice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După creșteri importante, prețurile grâului de pe Euronext au renunțat la terenul câștigat cu o zi înainte, confirmând volatilitatea extremă a piețelor, în prezent determinată în principal de situația geopolitică.

Cotații grâu pe Euronext:

Europa și Rusia poartă discuții pentru a clarifica tensiunea care predomină în prezent între Rusia și Ucraina.

‹ adv ›

Contextul politic actual ar trebui să continue să conducă piețele, cel puțin pe termen scurt, la fluctuații produse de incertitudine.

Cotații porumb Euronext:

Potrivit Agritel, pe plan internațional, Algeria ar fi cumpărat aproximativ 80 de mii de tone de grâu, probabil din originea Mării Negre.

‹ adv ›

Originea franceză, probabil, ar fi fost acceptată dacă ar fi fost competitivă. Coreea de Sud a achiziționat aproximativ 193.000 mt de porumb de origini opționale.

Starea culturilor de toamnă din Franța pare satisfăcătoare pentru moment. De menționat că Phosmet, un insecticid de toamnă aplicat în general la rapiță, a fost interzis, ceea ce face și mai dificil controlul dăunătorilor la această cultură, a cărei suprafață este în scădere de câțiva ani.

Prețurile la uleiul de palmier rămân foarte ferme în Malaezia, susținând indirect prețul rapiței care a revenit ieri pe Euronext, după scăderea bruscă din ultimele zile. Canola a fost, de asemenea, ușor în creștere în sesiunea de miercuri.

‹ adv ›

Cotații rapiță Euronext:

Fed a confirmat o majorare a ratei în SUA pentru luna martie, susținând astfel dolarul, care este afișat în această dimineață la 1,1220 față de euro și 79,60 față de rublă.

Petrolul rămâne foarte ferm, la 86,70 USD/baril în New York, atingând cel mai ridicat nivel din 2014.

Piața agricolă din Regiunea Mării Negre

De la 1 ianuarie 2022, potrivit Rosstat, serviciul oficial rus de statistică, stocurile de cereale din întreprinderile agricole din Federația Rusă sunt estimate la 24,6 milioane de tone, la aproape același nivel ca în 2021.

În același timp, stocurile de grâu au crescut cu 458 de mii de tone (+3%) față de anul trecut și sunt estimate la începutul lunii ianuarie la 13,9 milioane de tone, iar pentru porumb la 3,7 milioane de tone, cu 221 de mii de tone mai mult decât în 2021 (+6%).

Stocurile de floarea soarelui la începutul lunii ianuarie sunt de 2,5 milioane de tone, în creștere cu 977,5 mii de tone (+66%).

Piața agricolă din SUA

Prețurile grâului au continuat să scadă în Chicago, inversând tendința de săptămâna trecută. Puterea dolarului față de toate celelalte monede influențează prețurile exprimate în moneda americană, pierzând competitivitatea la export.

Soia a câștigat puțin teren în această dimineață în pre-deschidere după creșterea netă cu o zi înainte, alimentată în special de fermitatea petrolului, dar și de incertitudinea care încă influențează potențialul de producție pe continentul sud-american.

Prețurile porumbului rămân ferme în urma prețurilor etanolului și a tuturor biocarburanților. Cu toate acestea, stocurile de etanol au crescut în SUA de la începutul lunii ianuarie, influențând marjele industriei.

Operatorii vor analiza îndeaproape exporturile din această săptămână, raportul urmează a fi publicat în această după-amiază.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›