‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Piața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începutul lunii octombrie pe piața agricolă mondială este marcat de aceleași variații de prețuri bine cunoscute în ultima perioadă. De această dată, vorbim de continuarea creșterii prețurilor, sub influența mediului geopolitic din ce în ce mai tensionat.

Creșterea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina a oferit un sprijin suplimentar prețurilor grâului și porumbului. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri anexarea unei părți a Ucrainei în cadrul unei ceremonii de la Kremlin.

Posibilele modificări ce țin de regulile activității coridorului de export din porturile ucrainene alimentează în mare măsură creșterea prețurilor în regiune. La aceasta ar trebui adăugat și raportul USDA publicat vineri, ce a prezentat noi estimări ale stocurilor trimestriale.

‹ adv ›

În acest context, vineri, prețurile europene la grâu au crescut cu aproape 5 euro, până la 357 de euro pe tonă, iar prețurile porumbului pe MATIF au urcat cu 3 euro până la 341 de euro pe tonă. Rapița Matif a crescut cu 21 de euro la 633 de euro.

În Ucraina, exporturile de cereale în septembrie au crescut la 4,3 milioane de tone, de la 3 milioane de tone în august. Acesta este încă cu mult sub nivelul de anul trecut. Exporturile au scăzut cu aproximativ 40% de la începutul campaniei.

FranceAgrimer prezintă noi date privind starea culturilor și desfășurarea campaniei de recoltare în Franța: 51% din suprafața de porumb a fost recoltată până pe 26 septembrie.

‹ adv ›

Recoltele au fost afectate de lipsa apei în ultimele luni și doar 41% din suprafețe sunt estimate a fi în stare bună spre excelentă, față de 43%, conform estimărilor din săptămâna trecută.

Comisia Europeană prognozează o producție de porumb de doar 55,5 milioane de tone, față de 59,3 milioane de tone estimată în august.

Totodată, CE prognozează producția de grâu la 127 de milioane de tone și revizuiește stocurile finale la 14,5 milioane de tone de la 15,7 milioane de tone luna trecută.

‹ adv ›

Producția de rapiță este revizuită în sus, la 19,3 milioane de tone de la 18,8 milioane de tone în august. Estimările privind producția de orz au crescut de la 50,4 milioane de tone la 51,5 milioane de tone.

Prețurile rapiței continuă să revină, în ciuda scăderii prețurilor la soia. OPEC+ analizează posibilitatea unei reduceri drastice a producției de petrol la întâlnirea sa din 5 octombrie, dar nu a dat nicio indicaţie privind volumele.

Petrolul se tranzacționa la 81,50 dolari/baril în această dimineață. Dolarul rămâne ferm la 0,9790 față de euro și 59,30 față de rublă.

Piața agricolă din SUA – marcată de creșteri bruște

Raportul USDA indică pentru SUA următoarele stocuri conform datelor colectate până la 1 septembrie (în miliarde de bushels):

  • Grâu: 1.776.080, ceea ce este în intervalul așteptărilor.
  • Porumb: 1.376.921, sub așteptări.
  • Soia: 273.756, peste așteptări.

Producția de grâu din SUA a fost revizuită brusc în scădere, la 44,91 milioane de tone, de la 48,38 milioane de tone estimate în august.

Aceasta a fost o creștere foarte ușoară, de 69 de mii de tone, față de anul precedent și a fost aproximativ în conformitate cu estimările comercianților.

În acest context, prețurile grâului și porumbului au crescut puternic vineri, în timp ce prețurile la soia au scăzut. Prețurile grâului au revenit acum la nivelurile de la sfârșitul lunii iunie.

Prețurile grâului din Chicago (Board of Trade) au crescut cu peste 3% până la cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie. Producătorii din SUA indică recolta de grâu drept una îngrozitoare, potrivit analistului Agrarheute Olaf Zinke.

Prețurile porumbului au crescut, de asemenea, brusc, deoarece stocurile din SUA, estimate la 34,975 milioane de tone, au fost semnificativ mai mici decât se așteptau analiștii – dar totuși mai mari decât anul trecut.

Stocurile de soia, de 7,45 milioane de tone, au fost cu aproximativ 0,45 milioane de tone mai mari decât anul trecut.

În Argentina, potrivit Bursei din Buenos Aires, doar 5,8% din suprafața de porumb este semănată, în scădere cu 11 puncte față de anul trecut.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›