‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 13 ianuarie, 2025
-3.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețurile pentru rapiță au crescut, pentru grâu s-au redus puțin

Piața agricolă mondială: Prețurile pentru rapiță au crescut, pentru grâu s-au redus puțin

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața Europeană

Piețele au stagnat activitatea puțin ieri, pentru grâu prețurile reducându-se puțin pe Euronext, cu circa 2 euro per tonă. De această reducere a beneficiat Algeria, pentru a achiziționa un volum semnificativ estimat la 720 de mii de tone de grâu, în ciuda nivelurilor oricum ridicate ale prețurilor, estimate între 275 și 276 dolari per tonă cif.

Potrivit Agritel, în pofida alternativelor opționale, ceea ce ține de prețuri, aprovizionarea va fi cel mai probabil 100% europeană, printre principalele țări ce vor vinde fiind țările baltice, Germania și Franța.

‹ adv ›

De asemenea, Egiptul revine pe piață astăzi cu o nouă ofertă pentru 2 perioade: de la 1 la 10 decembrie și de la 11 până la 20 decembrie.

Pe arena internațională, vom remarca, de asemenea, vânzarea a 154.404 tone de soia SUA în Mexic și 132 de mii de tone către o destinație necunoscută.

Din punct de vedere meteorologic, puținele ploi înregistrate în Rusia și continentul sud-american sunt considerate insuficiente pentru culturi. În schimb, precipitații substanțiale au fost înregistrate în sud-estul Australiei, ceea ce ar putea cauza temeri, dacă persistă, cu privire la calitatea grâului din următoarea recoltă.

‹ adv ›

Prețurile pentru rapiță s-au schimbat puțin ieri, după creșterea clară din ziua precedentă, fiind sub 396 euro/t pe Euronext. Uleiul de palmier a pierdut puțin în preț în această dimineață în Kuala Lumpur, la fel ca și ieri.

Piața regiunii Mării Negre

Producătorii din Rusia continuă să semene culturile de toamnă într-un ritm record. Până ieri, au fost semănate 17,9 M ha pentru toate culturile.

‹ adv ›

Autoritățile, la rândul lor, anticipează circa 19,15 M ha semănate cu culturi de toamnă, crescând astfel cu +1 M hectare față de anul trecut. Deficitul de umiditate continuă să fie o problemă în regiunea sudică a federației și într-o măsură mai mică în centru și regiunea Volgii.

În plus, în următoarele săptămâni nu sunt prognozate ploi semnificative în aceste zone cruciale pentru producția națională de grâu. Aceste probleme sunt caracteristice și pentru sud-estul Ucrainei, unde producătorii consideră că 30% din suprafețele destinate semănatului ar putea fi însămânțate în primăvară.

Prețurile cerealelor din bazinul Mării Negre au crescut din nou de la începutul săptămânii. Miercuri, prețurile pentru principalele culturi în condițiile CPT Odessa au fost la următoarele niveluri:

  • 243 dolari/t pentru grâu de 11,5%, cu peste 5 dolari/t mai mari decât la începutul săptămânii;
  • 218 dolari/t pentru porumb, mai mari cu 10 dolari/t de la începutul săptămânii;
  • orzul furajer a fost tranzacționat la 197 dolari per tonă, în creștere cu 5 dolari.

Aceeași tendință a fost observată și pe piața oleaginoaselor: prețurile semințelor de floarea soarelui în condiții EXW au fost ieri de aproximativ 560 dolari pe tonă (inclusiv TVA) în regiunile centrale ale țării, ceea ce este cu aproximativ 20 dolari mai mult decât la începutul săptămânii.

Piața SUA

Prețurile la soia și porumb au crescut ieri la Chicago, deoarece operatorii au obținut profituri pe pozițiile lungi la grâu.

Activitatea de export pentru porumb și soia rămâne foarte puternică peste Atlantic, în timp ce este mai modestă pentru grâu. Astfel, vânzările de porumb la export în această săptămână au ajuns la 1.832 milioane de tone, peste așteptările comercianților, inclusiv 433.500 de tone către China.

Vânzările de soia se ridică la 2.226 milioane de tone, depășind așteptările comercianților, inclusiv 1.222 milioane către China. Vânzările de grâu la export se ridică la 367.500 de tone, sub așteptările comercianților.

Fondurile au fost ieri cumpărători de 8.500 loturi de porumb și 2.000 loturi de soia. Pe de altă parte, au fost vânzători de 5.000 de loturi de grâu.

Prin urmare, cererea chineză continuă să stimuleze tendința ascendentă pe piețe, cu un nivel maxim atins pentru soia din iulie 2016 și pentru porumb din august 2019.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›