‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 14 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: prețurile stabilite pe piețe în perioada recoltării

Piața agricolă mondială: prețurile stabilite pe piețe în perioada recoltării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața agricolă Europeană

Tranzacțiile pe piețe vineri au fost mixte, cu scăderi continue ale prețurilor cerealelor, în timp ce prețurile pentru semințele oleaginoase, în frunte cu rapița, au continuat să crească.

Datele furnizate de Agritel arată că prețurile pentru rapiță au crescut cu până la 1-2 euro per tonă.

Pentru contractele viitoare se observă o oarecare creștere, totuși, prețurile nu pot fi comparate cu cele stabilite acum câteva luni.

‹ adv ›
Cotații Euronext grâu, porumb, rapiță

Recoltarea pune presiune asupra prețurilor, chiar dacă aceasta, spre exemplu în Franța, este îngreunată de condițiile meteorologice instabile.

Pe de altă parte, recoltarea progresează în bazinul Mării Negre. Există rezultate bune în ceea ce privește randamentul, dar calitatea boabelor este discutabilă, mai ales în România.

Potrivit FranceAgrimer, doar 1% din recolta de grâu fusese recoltată până la 5 iulie, în scădere față de 10% înregistrate anul trecut.

‹ adv ›

Pentru orzul de toamnă, doar 10% au fost recoltate, comparativ cu 61% anul trecut. Grâul dur a fost recoltat în proporție de 15%, în scădere față de 33% anul trecut.

Astfel de întârzieri sunt provocate de condițiile climatice îngrijorătoare. Se așteaptă ca vremea mai uscată să revină până la sfârșitul săptămânii.

Pentru porumb, FranceAgrimer estimează 89% din cultură ca bună și excelentă. Această cultură are de câștigat cu siguranță de la precipitațiile din această perioadă.

‹ adv ›

Potrivit institului Arvalis din Franța, producția de grâu în țară este estimată la 7,4 t/ha, ceea ce reprezintă cu 8% mai mult decât anul trecut și cu 4% mai mare decât media de 10 ani.

Conținutul de proteine ​​este de așteptat să fie de 11,6%, în conformitate cu datele anului precedent și conform mediei din ultimii 10 ani.

Pe arena internațională, Mexicul a achiziționat 228.600 de tone de soia din Statele Unite. Iranul a cumpărat 130.000 de tone de grâu alimentar. În cele din urmă, Algeria a cumpărat doar 30.000 de tone de grâu din ultima sa ofertă.

Rapița beneficiază de cererea pentru uleiul de palmier în Kuala Lumpur, exporturile din Malaezia depășind așteptările în perioada 1-10 iulie.

În plus, piața din Malaezia beneficiază de scăderea monedei locale. În Canada, guvernul a decis să oprească transportul feroviar timp de 48 de ore pentru a reduce riscul de incendii. În acest context, piața pentru canola continuă să crească pe piața canadiană.

Dolarul se tranzacționează la 1,1837 față de euro și 74,40 față de rublă. Petrolul este destul de stabil, la 74,50 dolari pe baril în New York.

Piața agricolă din regiunea Mării Negre

Autoritățile ucrainene au început să informeze despre progresul recoltei în 2021. Începând cu 9 iulie, țara a recoltat 1,4 milioane de tone de cereale, din care 1 milion de tone de orz.

În lumina acestor cifre, este interesant de observat că randamentul mediu al orzului în această etapă este unul record.

Acesta atinge aproape 4 t/ha (mai exact 3,93 t ​/ha) față de 3 t/ha obținute anul trecut pe o zonă similară recoltată.

Pentru grâu, deși au fost recoltate doar 300 de mii de tone, primele recenzii din câmpuri permit autorităților să arate un randament de 3,15 t/ha în această etapă. Această cifră va crește rapid pe măsură ce recolta progresează.

Înainte de revenirea ploilor în Ucraina, care sunt așteptate până la sfârșitul săptămânii, producătorii se vor grăbi să recolteze.

Pe piața din Chicago – au scăzut prețurile pentru porumb

Scăderea prețurilor la porumb în Chicago continuă pe fondul recentelor ploi favorabile. Cu toate acestea, nu există încă precipitații în Centura porumbubului, în vest, ceea ce susține prețurile pentru soia și, bineînțeles, prețurile canolei în Canada.

Cotații CME grâu, porumb, soia
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›