În 2020, piața asigurărilor agricole a înregistrat creșteri importante. Potrivit datelor oficiale, în primele 9 luni ale acestui an, valoarea primelor brute subscrise au constituit 13.574.870 de lei, depășind valoarea totală a primelor brute subscrise în 2019 – 11.153.492 de lei.
Suma totală va fi mult mai mare, susțin companiile de asigurări, în condițiile în care piața asigurărilor agricole se activizează în ultimele lunii ale anului.
Comparativ cu anul 2019, pentru primele încasate a fost înregistrată o creștere de 21,7%, iar pentru despăgubirile achitate a fost înregistrată o creștere de 255,9%.
Asigurarea complexă în agricultură:
Prevederile noului regulament, vor genera creșteri importante pe piața asigurărilor în agricultură
Noul Regulament privind subvenţionarea asigurării riscurilor de producţie în agricultură va intra în vigoare începând cu 16 ianuarie 2021. Potrivit acestuia, statul va acoperi 70% din costurile suportate de fermieri la asigurarea bunurilor agricole.
Astfel, o bună parte din fermieri nu și-au asigurat culturile fiind în așteptarea noilor facilități. Fermierii vor achita doar 30% din prima de asigurare.
În plus, potrivit noilor prevederi al regulamentului de subvenționare, se acordă subvenții pentru liniile parentale de păsări importate, la deținerea unei polițe de asigurare. Respectiv, fermierii vor trebui să asigure păsările.
Subvențiile acordate per cap de animal – valabile în cazul asigurării
Subvențiile ce urmează a fi acordate persoanelor juridice per cap de animal în scopul stimulării dezvoltării sectorului zootehnic, vor fi valabile doar în cazul deținerii unei polițe de asigurare.
Ținând cont de noile măsuri adoptate de legislativ în domeniul subvenționării, companiile de asigurări estimează că în anul 2021 piața asigurărilor în agricultură va înregistra o creștere importantă de 200 sau chiar 250%.
În conformitate cu Legea privind subvenţionarea asigurării riscurilor de producţie în agricultură, la moment, sunt elaborate condițiile noi de asigurare în agricultură, care prevăd noi produse de asigurare:
- asigurarea calității recoltei culturilor agricole;
- asigurarea familiilor de albine;
- asigurarea peștilor;
- asigurarea sănătății animalelor, dar și asigurarea animalelor de companie și celor de rasă.
Comentarii