‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața globală a pomușoarelor. Ce culturi sunt solicitate pe arena internațională

Piața globală a pomușoarelor. Ce culturi sunt solicitate pe arena internațională

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit datelor statistice, producerea, consumul și exportul de pomușoare în Republica Moldova, în ultimii ani, înregistrează o creștere de circa 20-30%. Iar datorită dimensiunilor reduse și conținutului bogat în vitamine și acizi organici pomușoarele au devenit, în scurt timp, populare în întreaga lume. În cadrul unei conferințe, Dmitri Dodica, expert național în producerea pomușoarelor, a vorbit despre tendințele de dezvoltare a sectorului și care ar fi locul Moldovei pe arena internațională.

„Anul 2018 a fost un an productiv pentru producătorii europeni și din Moldova, prețurile însă au fost mai reduse pentru producția proaspătă. În unele perioade a fost înregistrată chiar supraproducere, comparativ cu anul 2017. Pe plan mondial, în anul 2017 au fost produse 14 milioane de tone, dublu față de anul 2000. Iar pentru anul 2020 se prognozează o cantitate de 15,4 milioane de tone. Astfel, pomușoarele moldovenești pot fi competitive pe piața mondială doar cu condiția asigurării calității, cantității, certificatelor de siguranță a alimentului și prețului competitiv”.

Acesta a menționat că, principalele bariere ce stau în fața producătorilor moldoveni sunt:

  • lipsa materialului săditor calitativ;
  • insuficiența specialiștilor calificați în domeniu;
  • lipsa soiurilor performante, cu potențial productiv înalt;
  • probleme la importul materialului săditor de peste hotare, inclusiv prețul mai mare;
  • evitarea conștientă de către producători ai factorilor agrotehnici la înființarea și menținerea plantației de arbuști fructiferi sau căpșun;
  • lipsa apei calitative pentru irigare;
  • prezența slabă a forței de muncă pentru mentenanță și recoltare;
  • lipsa cooperării dintre producători la vânzarea în comun a recoltei;
  • lipsa sau prezența unei pieței slabe de desfacere pentru unele tipuri de pomușoare;

Căpșunele

FOTO: sadogolik.ru

„Analizând piața globală a fiecărei culturi a sectorului de pomușoare în parte, observăm că căpșunul practic deține întâietate. Astfel, în anul  2017 au fost produse 9,7 milioane de tone de căpșune. Acestea fiind solicitate atât în stare proaspătă, cât și congelate. În Republica Moldova, în anul 2018, plantațiile de căpșun nu au fost afectate de înghețuri și zăpadă, dar a fost compromisă recolta în limitele 15-25% în toiul perioadei de recoltare la soiurile cu maturare medie. Prețul de achiziție a variat de la 80-100 lei/ kg la începutul sezonului și 20-25 lei/kg la mijlocul sezonului. Au crescut exporturile de căpșune în Rusia și România de 400 ori, sau cu 560 de tone. Cel mai solicitat soi pe piața naționala, pentru consum în stare proaspătă și export rămâne instantaneu soiul Marmolada, urmat de Honeoye si Elizabeta a II-a. În 2018 au fost importate căpșuni din Ucraina la un preț mai redus decât în Moldova – 12-14 lei/kg. Acest lucru a afectat prețul local”.

‹ adv ›

Zmeurele

„O altă cultură importantă este zmeurul. În 2017, producția totală de zmeură pe glob a constituit 880 de mii de tone, cu o suprafață totală de 112 de mii de ha. Serbia și Polonia asigură 30% din producția totală de zmeure și 50% din volumul total exportat în stare congelată. Totodată, Polonia se clasează pe locul 10 în lume după volumul total exportat, cu o producție totală de 9 300 de tone. Aceasta a produs în 2017 – 126 de mii de tone, având o suprafață totală de 29 282 ha. Ucraina ocupă locul 23 în lume la exportul de zmeure, cu o producție exportată de 1 241 de tone. Ucraina a produs în anul 2017 – 34 de mii de tone, pe o suprafață de 4,9 mii ha. Serbia pune accent pe soiurile sezoniere, Polonia- remontante, Ucraina- remontante, Moldova- sezoniere. În Moldova exportul total de zmeure a fost mai înalt în anul 2018 față de anul 2017 cu 171 de tone, constituind 1450 tone. În anul 2018 practic 95% din recolta de zmeure exportată a fost comercializată pe piața rusă. Prețurile de realizare a fructelor de zmeur a fost practic la același nivel ca și în anul trecut, cu unele scăderi bruște de preț la mijlocul sezonului. Cel mai cultivat soi rămâne – Novosti Cuzmina, urmat de Delbard Magnificul și Rubin Bulgăresc. Înființarea noilor plantații este în scădere comparativ cu anul trecut cu circa 10%”.

Coacăze negre

„Suprafețele cultivate cu coacăz negru scad anual la nivel mondial cu 1%. Producția totală în anul 2017 a fost de 650 230 tone, iar suprafața totală – 120 820 ha. Rusia, Polonia și Ucraina asigură circa 80% din producția totală globală. Comerțul internațional de coacăze negre scade cu 4-5 % anual, dar crește cantitatea celorlalte tipuri de pomușoare. Polonia ocupă locul 2 după Rusia la volumul de coacăze negre recoltate – 163 110 tone, cu o suprafață totală de 44 250 ha. Ucraina ocupă locul 3 în lume, cu o producție totală de 27 de mii de tone și suprafața de 4 850 ha. Moldova ocupă locul 43 în lume cu o producție de 150 de tone. În anul 2018 au fost comercializate pentru procesare 80 de tone de coacăze negre la fabricele Orhei Vit, Alfa – Nistru, Rikardel. Cel mai cultivat soi în Moldova rămâne –Titania, urmat de Leningradskii Velikan și Gofert”.

Murele

FOTO: facebook.com

„În anul 2018, în Republica Moldova, prețurile de achiziție de la producător au fost mai mari față de 2017, variind între 30-50 lei/kg, respectiv cu 5-10 lei mai mult. O parte din plantațiile înființate în anii 2014-2015 au intrat pe rod. Însă, plantațiile de mur au fost afectate de ploi în toiul perioadei de recoltare, pagubele estimative sunt de 10-15 %, în special în zona de centru a țării. Perioada de recoltare s-a început mai devreme cu 7-10 zile, comparativ cu anul 2017. Exportul de mure a scăzut cu 20-30%”.

‹ adv ›

„În general, anul 2018 a fost un an mediu favorabil pentru producătorii de pomușoare, cu unele excepții la cultura zmeurului, murului și goji”, a mai comunicat expertul.

Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt: Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Piața asiatică a pomușoarelor crește cel mai intens în lume. Continentul Nord-American are cea mai dezvoltată și complexă piață de desfacere a pomușoarelor în stare proaspătă pe tot parcursul anului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›