‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața îngrășămintelor minerale în Republica Moldova

Piața îngrășămintelor minerale în Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Îngrășămintele sunt folosite pentru a furniza plantelor nutrienții esențiali, care vor participa la creșterea productivității culturilor. În Moldova se folosesc diferite tipuri de îngrășăminte, atât îngrășăminte organice, cât și minerale (de exemplu, îngrășăminte cu azot, fosfor, potasiu).

Îngrășămintele minerale se obțin prin prelucrarea rocilor naturale sau prin sinteză, în functie de nutrienții pe care îi conțin, pot fi îngrășăminte minerale simple, care conțin un nutrient și minerale complexe cu îngrășăminte multinutritive.

La fabricarea îngrășămintelor minerale este necesar să se țină cont de câteva caracteristici:

‹ adv ›
  • Substanța activă – reprezintă procentul de nutrienți în îngrășământ, având în vedere un element, cum ar fi: azot N, fosfor P, potasiu Ka, sulf S.
  • Solubilitate – reprezintă transformarea în substanţe uşor solubile, ale căror nutrienți sunt ușor accesibili plantelor.
  • Higroscopicitate o proprietate a îngrășămintelor solide granulate, care nu e prea salutabilă, deoarece astfel îngrășămintele absorb umiditatea din atmosferă sau în contact cu apa se întăresc sau se descompun și e mai complicat a fi aplicate în sol.
  • Granulometrie e importantă la aplicarea îngrășămintelor minerale, deoarece dacă ar fi fabricate sub formă de pulbere, ar fi distribuite de vânt și repartizate neuniform pe câmp. Din acest motiv, se granulează îngrășămintele, căci oferă posibilitatea aplicării uniforme în sol.

Un rol important în creșterea eficienței îngrășămintelor minerale îl joacă metoda aplicării și perioada, deoarece este important ca substanța activă din îngrășământul mineral aplicat să fie cât mai mult posibil în zona activă a rădăcinilor plantelor.

Există trei moduri principale de a utiliza îngrășămintele minerale:

Fertilizarea înainte de semănat, adică fertilizarea de bază.

‹ adv ›

Perioada de aplicare a îngrășămintelor începe după recoltarea culturilor din prima grupă (orz, secară, rapiță) și a doua grupă (floarea soarelui, porumb), aplicându-se îngrășăminte complexe de tip NP 12:52%, NP 10:46%, NPK 10:26:26, NPS 20:20:14%, NPK 16:16:16%, NPK 15:15:15.

Fertilizarea aplicată odată cu semănatul.

Aici, putem vorbi despre două perioade de aplicare a îngrășămintelor. La semănatul culturilor de toamnă și culturilor de primăvară, unde se folosesc următoarele îngrășăminte minerale: NPK 10:26:26, NPS 20:20:14%, NPK 16:16:16%, NPK 15:15:15. Iar înainte de semănatul porumbului se recomandă aplicarea azotului, cu adăugarea de KAS-32 (lichid).

‹ adv ›

Introducerea îngrășămintelor suplimentare în timpul perioadei de vegetație. 

Se folosesc îngrășăminte pe bază de azot: azotat de amoniu – 34,4%, sulfat de amoniu 21:24%, KAS 32% și altele. Fertilizarea începe în decembrie și se finalizează în mai, se aplică de 2-3-4 ori, pentru a complete necesarul culturilor în azot, se poate introduce în sol sau foliar.

Majoritatea îngrășămintelor minerale importate și utilizate pe teritoriul Republicii Moldova sunt sub formă de granule (de la 2-5 mm), dar se folosesc și produse lichide: KAS 32%, Îngrășăminte lichide complexe 11:37%.

Cantitatea de îngrășăminte minerale aplicată la 1 ha crește din an în an. Perioada de marketing începe din iulie și se prelungește până în mai.

Analizând piaţa îngrăşămintelor minerale din Republica Moldova, vedem, că aceasta e semnificativă. Dacă producătorii agricoli ar respecta normele necesare pentru aplicarea îngrășămintelor, acestea ar contribui la asigurarea unor randamente mult mai mari în producția vegetală.

Conditiile climaterice ale Republicii Moldova sunt diverse, dar, de obicei, sunt puține precipitații și, din acest motiv, fermierii aplică foarte puține îngrășăminte minerale (deoarece nu este practic să fertilizeze în timpul secetei, căci îngrășămintele nu au efectul necesar și azotul migrează), iar cel mai mare obstacol a fost și este acel, că în 2020-2023 îngrăşămintele minerale erau și rămân extrem de scumpe pe pieţele internaţionale, inclusiv în Republica Moldova, motiv, care a limitat semnificativ utilizarea lor în agricultură.

Fermierii folosesc și fertilizanții foliari, care contribuie în continuare la dezvoltarea nutriției plantelor, dar în cantităţi minime şi numai pentru a scoate plantele din stres.

Aplicate conform recomandărilor, piața de îngrășăminte minerale este estimată la 483 mii tone, dar în Republica Moldova fermierii folosesc doar 20-50% din necesar, în functie de condițiile climaterice ale anului (în primul rând în funcție de căderea precipitațiilor).

Cele mai întrebuințate sunt îngrășămintele cu azot, cum ar fi ureea – 40,5%, azotatul de amoniu – 15,5%, urmate de îngrășămintele complexe NPK și Amofos.

Calculul cantității necesare de îngrășăminte minerale în Republica Moldova, sezonul 2023-2024

Prețurile mondiale la îngrășămintele minerale în 2022-2023 au depins de mai mulți factori, cum ar fi: criza energetică, războiul din Ucraina (sistarea activității fabricilor de îngrășăminte).

Prețurile la materiile prime fosfatate, în special la sulf și amoniac, au crescut brusc în anul 2021, deoarece activitatea fabricilor a fost redusă din cauza restricțiilor COVID-19, limitând astfel livrările.

Între timp, costul materiilor prime pentru uree și azotat de amoniu au crescut de asemenea, după creșterea prețurilor la gazul natural de la începutul anului 2021 până în aprilie 2022, atingând un nivel record.

Prețurile la îngrășăminte au crescut semnificativ pe întreg parcursul anul trecut, dar spre sfârșitul lui 2022 s-au înregistrat ușoare scăderi.

Mai ales de la începutul războiului din Ucraina, importul de îngrășăminte minerale din Federația Rusă, care erau livrate pe calea ferată, au fost redirecționate către România prin Marea Neagră, fiind livrate în Moldova din portul Galați cu camioanele sau barjele în portul Giurgiulesti.

Astfel, au fost dificultăți în logistică, întârzieri la livrare, întârzieri la plăți, costuri crescute de import, dublarea timpului de livrare, întârzieri în aplicare, neachitarea plăților de către cumpărători, diferențe de schimb valutar etc.

În total, în 2022 au fost importate în Moldova 165,7 mii tone de îngrășăminte minerale.

În primul semestru al anului 2023, au fost importate în Moldova 145,9 mii tone. Acest lucru sugerează, că cererea a scăzut în 2022 și începe să se redreseze în 2023.

Importul de îngrășăminte minerale în Republica Moldova

Importul de îngrășăminte minerale în Moldova, în perioada ianuarie-iunie, principalele companii

Țările exportatoare de uree în Moldova și prețul mediu, 2022

Țările exportatoare de uree în Moldova și prețul mediu, ianuarie-iunie 2023

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›