‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială a cerealelor: Cum a început săptămâna pe bursele agricole

Piața mondială a cerealelor: Cum a început săptămâna pe bursele agricole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După ce prețul grâului a fost puternic depreciat în urma raportului pesimist al USDA din 12 ianuarie, acesta a reușit să se redreseze ușor la sfârșitul săptămânii trecute, închizând vineri la 218 EUR/t pe scadența Euronext Martie 2024.

După un început de campanie mai mult decât moribund, transporturile de grâu se desfășoară acum cu viteză maximă prin porturile franceze.

Cotațiile grâului sunt atractive pentru importatori, astfel săptămâna trecută tradiționali cumpărători cum ar fi Egiptul, Algeria, Tunisia au făcut achiziții săptămâna trecută.

Potrivit analizei Agritel, situația este mult mai dificilă în cazul porumbului, care abia reușește să se stabilizeze la minimele sale recente de 186-187 EUR/t pe Euronext Martie 2024, existând un decalaj substanțial de 31 EUR/t între acesta și grâu.

Cotații porumb Euronext:

Cotații grâu Euronext:

‹ adv ›

O anumită preluare de profit la sfârșitul săptămânii a avut influență vineri asupra rapiței, care a închis piețele cu -2 €/t mai puțin decât în ziua precedentă, la 434,75 €/t pe Euronext februarie 2024.

Cu toate acestea, rapița și-a revenit puternic, înregistrând o creștere săptămânală de 15,75 €/t.

Piața americană

Piața americană a fost impulsionată vineri în principal de publicarea cifrelor săptămânale privind exporturile, amânată cu o zi din cauza sărbătorii în onoarea lui Marin Luther King de lunea trecută.

‹ adv ›

După câteva săptămâni deosebit de lipsite de activitate comercială, vânzările la export din SUA și-au revenit puternic, cu următoarele volume săptămânale:

  • Grâu 707 600 tone
  • Porumb 1,251 milioane de tone
  • Soia 780 000 tone.

Cu o cifră cu mult peste așteptări, grâul a reușit să își revină la închiderea bursei de vineri de la Chicago. Porumbul și soia au rămas destul de aproape de echilibru.

În condițiile în care operatorii americani sunt îngrijorați de puterea tot mai mare a concurenței braziliene în ceea ce privește exporturile de soia și de încetinirea nevoilor Chinei, USDA a anunțat vineri că a vândut 297 000 tone de soia americană către China și 132 000 tone către o destinație necunoscută.

Fondurile au înregistrat foarte puțină activitate vineri, cu doar câteva achiziții de porumb și grâu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›