‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială a cerealelor: schimbări și prognoze

Piața mondială a cerealelor: schimbări și prognoze

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Luna iulie a început cu reduceri de prețuri drastice pe piața cerealelor la nivel mondial. Evident, acest lucru nu a putut să nu întristeze producătorii europeni care au început campania de recoltare, în special pe cei care nu au spații de stocare și sunt nevoiți să-și vândă cerealele acum.

Principalele argumente ce au stat la baza acestor reduceri au fost eforturile internaționale ce au permis crearea oportunităților de export pentru cerealele ucrainene, iar Rusia, aparent, ar fi pregătită să lase cerealele ucrainene să intre pe piața internațională, reiterând disponibilitatea de a colabora cu Națiunile Unite.

Totuși, cererea mondială de cereale rămâne încă puternică, prețurile s-au majorat puțin la începutul săptămânii, iar situația privind evoluția prețurilor rămâne sub semnul întrebării.

‹ adv ›

Piața europeană a cerealelor

Potrivit analiștilor, aproape toate primele de risc rezultate din războiul din Ucraina au fost „eliminate” din prețuri. Prețurile porumbului au scăzut vineri, 1 iulie, și pe piața futures cu încă 10 euro, până la doar 288,25 euro pe tonă. Acesta este cel mai mic preț al porumbului de la sfârșitul lunii februarie – când a început războiul din Ucraina.

Potrivit Agritel, ieri, 5 iulie, pe piețele europene a apărut un pic de panică pentru toate produsele la un loc, motivul principal fiind recesiunea economică globală, adăugându-se riscul unui nou val de Covid, toți jucătorii pieței fiind încurajați săn reducă expunerea la riscurile de pe piață.

Cotații porumb Euronext

‹ adv ›

Pe 1 iulie, prețurile grâului pentru noua recoltă au scăzut cu puțin sub 16 EUR, până la 334,50 EUR pe tonă. De la maximul prețului de la mijlocul lunii mai, în Europa prețurile la grâu au scăzut cu 105 EUR pe tonă sau 25% – la un nivel văzut ultima dată la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie.

La moment, Euronext indică o creștere a prețurilor.

Cotații grâu Euronext

‹ adv ›

Schimbările pe piața cerealelor din România

La moment, factor important ce influențează prețurile este presiunea recoltei. În plus, seceta din mai multe regiuni importante de cultivare a cerealelor pune sub semn de întrebare prognozele privind randamentele.

Potrivit expertului CFRO Cezar Gheorghe, randamentele pentru orz sunt sub cele dorite, în special din cauza secetei. Porumbul, în mare parte, arată bine, însă riscul de afectare gravă a recoltei acestei culturi este destul de mare.

Recolta de floarea-soarelui este la fel sub riscul de a fi grav afectată, în cazul în care nu se vor îmbunătăți condițiile, astfel, este prognozată o apreciere a prețului uleiului brut și implicit a materiei prime.

Campania de recoltare a rapiței este în plină desfășurare. Expertul recomandă ca fermierii să testeze foarte bine piața înainte de a vinde spot marfa.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a demarat luni discuţiile private cu marile firme de trading pentru a cumpăra grâu fără a recurge la organizarea de licitaţii internaţionale. Printre țările de care sunt interesaț traderii se numără România.

La începutul săptămânii a fost înregistrată vânzarea de către trei țări a unei noi cantități semnificative de grâu către Egipt: 444.000 de tone – 170.000 de tone de către Franța, 214.000 de tone din Rusia și 60.000 de tone din România.

Prețurile cerealelor pe piața germană și franceză

Potrivit Agrarheute, în ciuda corecției severe, prețurile pentru orzul furajer pe piețele din Germania sunt încă de două ori mai mari decât erau în aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile au depășit luni minimele săptămânii precedente. Și prețurile pentru datele ulterioare sunt deja îndreptate din nou în sus. Pe de o parte, se dovedește că cei care nu trebuie să-și vândă cerealele imediat după recoltare obțin profituri mai bune.

Pe piața angro și portul de export din Hamburg, orzul furajer este vândut la 305 euro pe tonă (prețuri cu ridicata) în această săptămână. Adică cu aproximativ 50 de euro mai puțin decât în ​​iunie, dar aproape de două ori mai mult decât anul trecut la aceeași dată, când prețurile erau uneori sub 180 de euro pe tonă. Și anul trecut, prețurile au crescut continuu după recoltare.

Recoltarea orzului a început deja în estul Germaniei, iar prețurile cu ridicata la cele mai importante puncte comerciale din centrul Germaniei și Brandenburg sunt în jur de 290 de euro pe tonă.

Potrivit FraceAgriMer, și în Franța, prețurile orzului au scăzut semnificativ în această săptămână, ca urmare a scăderii prețurilor la grâu și a presiunii puternice a recoltei.

Recoltarea de orz de toamnă progresează foarte repede. Aproximativ 26% din suprafață fusese deja recoltată la 20 iunie, comparativ cu puțin sub 1% anul trecut în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, randamentele și calitatea sunt foarte eterogene și lasă fermierii și comercianții „în întuneric” cu privire la cantitățile și calitatea pentru sezonul 2022.

În același timp, totuși, comercianții francezi raportează o revigorare a cererii din partea industriei furajere din Europa, în ciuda competitivității de preț relativ puternice a porumbului.

Prețurile orzului, de 300 de euro pe tonă, au fost raportate marți dimineața la cel mai important punct comercial francez Rouen (comerț cu ridicata), în creștere față de vinerea trecută (292 de euro pe tonă).

Piața cerealelor în Ucrania

Exporturile din Ucraina rămân mult mai scăzute față de anul trecut. Astfel, potrivit ministrului ucrainean al Agriculturii, doar 138.000 de tone de grâu au fost exportate în iunie, față de 662.000 de tone anul trecut.

Per total, exporturile de cereale ale Ucrainei în iunie au scăzut cu 43% față de anul precedent, la 1,41 milioane de tone.

Iar un total de 2,17 milioane de tone de cerealele și oleaginoasele au fost exportate în iunie. Trebuie de menționat că livrările au atins echivalentul a 6 milioane de tone pe lună înainte de conflict.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›