Ieri, a fost înregistrată o creștere semnificativă a prețurilor la toate produsele, datorită optimismului general al operatorilor. Injecțiile masive de lichiditate realizate de băncile centrale oferă rezultate, cel puțin pe termen scurt.
În același timp, restricțiile impuse într-un număr foarte mare de țări împiedică fluxul de mărfuri, iar porturile, în special în America de Sud, nu mai funcționează normal. Potrivit Agritel, acest lucru creează presiune asupra prețurilor materiilor prime agricole pe piață și provoacă panică între unii producători și procesatori.
Algeria a cumpărat 240.000 de tone de grâu, probabil de origine franceză. Acest volum s-a dovedit a fi mai mic decât așteptările operatorilor, dar prețurile au continuat să crească, ținând cont, în principal, de dificultățile legate de logistică. Statele Unite a vândut 138.000 de tone de porumb unui cumpărător necunoscut.
Lucrările de semănat sunt realizate aproape pe întreg continentul european, inclusiv în bazinul Mării Negre, unde este necesară monitorizarea lipsei de umiditate a solului. Cu toate acestea, starea culturilor din această regiune este satisfăcătoare.
Prețurile pentru rapiță au început a se consolida ieri, datorită restricțiilor la export din Malaezia, impuse din cauza pandemiei. Astfel, prețurile pentru toate materiile prime sunt în creștere în întreaga lume, în principal din cauza problemelor logistice, și nu din cauza schimbărilor globale în echilibrul ofertei și cererii.
Petrolul arată o ușoară scădere a prețului, deschizând tranzacția în această dimineață cu 24,16 dolari/baril pentru marca WTI. Euro a crescut la 1.0910 față de dolar.
Piața SUA
Prețurile grâului din Chicago au crescut semnificativ din cauza dificultăților de aprovizionare pentru fabricile de făină, consumului excesiv de pâine și paste, precum și activității de export menținute.
Prețurile pentru porumb și soia au rămas constante, pe fondul preocupărilor cu privire la dificultățile de aprovizionare din porturile din Brazilia și Argentina, din cauza răspândirii coronavirusului.
Un alt factor care susține prețurile, este revenirea Chinei pe piață, și cumpărarea în special a soiei, iar preocupările sunt legate de probleme de logistică în America de Sud.
Ieri, fondurile erau neto-cumpărători a 8.000 de loturi de porumb și 10.000 de loturi de grâu și neto-vânzători de 3.500 de loturi de soia.
Piața Mării Negre
În regiunea Mării Negre, persistă vremea uscată și în unele locuri vântul puternic. Drept urmare, rezervele de umiditate la adâncime și la nivelul adâncimii de încorporare a semințelor sunt insuficiente. Astfel de condiții sunt prezente mai ales în sud-estul Ucrainei, precum și în partea de sud a Rusiei. Prin urmare, unii producători își pot revizui planurile de însămânțare în ultimul moment.
În acest context, operatorii de pe piață ar putea acorda o importanță din ce în ce mai mare evaluării condițiilor meteorologice în următoarele zile și săptămâni.
FOTO: dreamstime.com; imagine simbol.
Comentarii