‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Ce prețuri sunt așteptate în acest sezon de comercializare

Piața mondială agricolă: Ce prețuri sunt așteptate în acest sezon de comercializare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piețele se consolidează aproape de maximele lor de la începutul anului. Cererea internațională rămâne ridicată, iar originile europene, inclusiv franceză, sunt în prezent destul de competitive. Prețurile pentru orzul furajer pentru primul trimestru al anului 2021 sunt, de asemenea, în creștere.

În ceea ce privește rapița, prețurile continuă să crească, determinate de dinamica pieței uleiului vegetal și de recolta scăzută din 2020 în Europa.

Pe arena internațională, potrivit Agritel, Coreea de Sud a achiziționat 130.000 de tone de porumb. Turcia a anunțat o licitație pentru furnizarea a 350.000 de tone de porumb și 155.000 de tone de orz furajer. Săptămâna trecută, Algeria a cumpărat 600.000 de tone de grâu, probabil de origine europeană. China rămâne principalul motor al cererii internaționale. Economia chineză va crește în acest an, ceea ce va fi o excepție comparativ cu situația din întreaga lume.

‹ adv ›

Potrivit FranceAgrimer, 88% din suprafața grâului de toamnă din Franța a fost semănată până pe 9 noiembrie, față de 76% cu o săptămână mai devreme și 70% datele din anul trecut. La aceeași dată, 94% din orzul de toamnă a fost semănat, comparativ cu 87% cu o săptămână mai devreme și 83% anul trecut. Progresul recoltării porumbului este dinamic.

În prezent, condițiile meteorologice sunt favorabile în Franța și Europa de Vest, în timp ce deficitul de umiditate persistă în Rusia și pe tot continentul american. În Rusia, ar trebui menționată sosirea temperaturilor scăzute, dar acestea vor rămâne în intervalul normal pentru sezonul rece.

La începutul săptămânii, dolarul a scăzut ușor la 1,1850 față de euro și 77,00 față de rublă. Țițeiul WTI din New York rămâne stabil, la 40,6 dolari per baril.

‹ adv ›

Cotații Euronext pentru următoarea perioadă:

Piața regiunii Mării Negre

Atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina, recoltarea florii soarelui se apropie de sfârșit. Aceste două țări au recoltat deja 99% din suprafață, având o recoltă medie de 13,1 și 12,9 milioane de tone.

‹ adv ›

Cu toate acestea, lucrările de recoltare a porumbului și soiei nu au fost încă finalizate.

Pentru porumb, 13% și 22% din suprafață urmează a fi recoltate în Rusia și, respectiv, în Ucraina. Rusia a recoltat deja 12,6 milioane de tone de porumb, comparativ cu 21,4 milioane de tone recoltate de Ucraina. În Ucraina, randamentul mediu este de doar aproximativ 5 t/ha. Recoltarea boabelor de soia este realizată în proporție de 92%, și respectiv 94%, iar recoltele sunt estimate la 4,2 și 2,6 milioane de tone.

Piața SUA

Piețele americane au încheiat săptămâna cu o notă pozitivă, cu puține modificări la deschiderea din această dimineață.

Cererea internațională rămâne principalul motor al tendinței de creștere a prețurilor, iar fondurile continuă să dețină poziții lungi în special pentru soia.

Cotații CME (Chicago) pentru următoarea perioadă:

Un alt element de sprijin ap prețurilor este că Joe Biden a spus că nu intenționează să introducă restricții în SUA pentru a evita răspândirea Covid-19.

Vinerea trecută, vânzările de grâu la export din SUA s-au ridicat la 300.500 de tone față de așteptările de 200-700 mii tone. Pentru porumb, acestea s-au ridicat la 978.400 tone, pentru boabele de soia – 1.468 milioane tone față de așteptările de 800 mii tone și respectiv 1,8 milioane tone.

Vineri, fondurile erau cumpărători de 5.000 loturi de porumb, 6.500 loturi de soia și 4.000 loturi de grâu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›