‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Ce recolte sunt prognozate, cum s-au schimbat prețurile

Piața mondială agricolă: Ce recolte sunt prognozate, cum s-au schimbat prețurile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană

În condițiile actuale imprevizibile, în special pentru economie, piețele se comportă ambiguu. Dinamica cererii, în primul rând din partea Chinei, provoacă tot mai multe întrebări.

Potrivit Agritel, volatilitatea este deosebit de mare pe piața culturilor oleaginoase, unde prețurile sunt cele mai influențate de activitatea economică.

În raportul său lunar, Coceral și-a redus estimarea producției de porumb în Europa (inclusiv Marea Britanie) la 62,8 milioane tone (de la 64,6 milioane tone luna trecută). Producția de grâu moale a rămas neschimbată, la 129,2 milioane de tone, în timp ce prognoza pentru producția de orz a fost redusă la 61,3 milioane de tone, de la 62,5 milioane de tone în ultimul raport.

Cotații Euronext:

Vineri, a scăzut activitatea pe arena internațională. Cu toate acestea, se poate remarca vânzarea a 100 de mii de tone de făină de soia din SUA într-o direcție nespecificată.

‹ adv ›

Ploile recente din Europa de Vest au fost foarte binevenite, mai ales având în vedere perspectiva unei creșteri accentuate a suprafeței cultivate cu grâu moale în Franța în sezonul următor. În bazinul Mării Negre, precipitațiile sunt încă insuficiente, dar aduc unele schimbări pe piață.

Potrivit estimărilor FranceAgriMer, până la 21 septembrie Franța a recoltat 15% din suprafețele cu porumb, în ​​creștere față de 4% recoltate săptămâna trecută. Starea culturilor semănate a scăzut din nou la 58%, evaluată ca „bună”, comparativ cu 59% săptămâna trecută și 59% la aceeași dată a anului trecut.

Euronext își suspendă astăzi contractele futures pentru îngrășăminte azotate. Acest intrument de Hedging nu a reușit să atragă operatorii.

‹ adv ›

Euro rămâne sub presiune la începutul acestei săptămâni și se tranzacționează la 1,163 față de dolar. Prețurile pentru țiței pe WTI pe piața din New York nu s-au schimbat și sunt de aproximativ 40 de dolari per baril.

Piața regiunii Mării Negre

Duminica aceasta au fost înregistrate ploi în regiunea Mării Negre. Mai întâi au fost înregistrate precipitații în unele zone ale României, apoi în vestul Ucrainei, unde au căzut, în total, aproximativ 15 mm de precipitații în 24 de ore.

În o bună parte din regiunile din Ucraina plouă, în unele zone precipitațiile fiind înregistrate pentru prima dată după aproape două luni și jumătate de secetă. Cu toate acestea, există un decalaj semnificativ între vestul și estul țării. Cea mai mare parte a țării va primi 15-20 mm de precipitații în următoarele 7 zile.

În Rusia, cu excepția regiunilor care se învecinează cu Ucraina, nu au căzut ploi, iar potrivit prognozelor acestea sunt puțin probabile și în următoarele zile.

Piața SUA

Prețurile pentru grâu au scăzut pe bursa din Chicago după ce au fost înregistrate ploi în principalele zone de producție din SUA și Europa, reducând temerile față de recolta din 2021. În prezent, pe piețe se menține un oarecare echilibru, acestea fiind în așteptarea unor schimbări.

Cotații CME Group (New York, Chicago):

Recoltarea porumbului și soiei în Statele Unite continuă în condiții favorabile. Comercianții vor urmări cu atenție lansarea raportului USDA privind recoltele, care va fi lansat miercuri la 18:00.

Fondurile au fost vineri neto-cumpărători de 15 mii de loturi de porumb și 2500 de loturi de soia. Plus, au fost vânzători a 6500 de loturi de grâu.

Prețurile pentru soia continuă să se mențină mari datorită cererii puternice din China, dar și de prețurile mari din Brazilia, înainte de lansarea campaniei de semănat pentru sezonul viitor.

În Argentina, dockerii au intrat în grevă, lucru destul de frecvent întâlnit în această țară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›