‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Creșteri de prețuri pentru porumb și soia. Prognoze

Piața mondială agricolă: Creșteri de prețuri pentru porumb și soia. Prognoze

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Principalele tranzacții ce au avut loc pe piața mondială a cerealelor și prețurile stabilite pe aceste piețe sunt disponibile în acest articol.

Activitatea piețelor culturilor cerealiere a fost stagnată puțin săptămâna trecută, cererea, probabil, a fost afectată din cauza anulării licitației egiptene. Pe arena internațională, SUA a vândut din nou 318.000 de tone de soia către o destinație necunoscută și 110.000 de tone de porumb către Mexic.

În raportul său lunar, IGC (Consiliul Internațional pentru Cereale) a redus estimările privind recolta mondială de porumb la 1,133 de miliarde de tone, cu 13 milioane de tone mai puțin decât luna trecută.

‹ adv ›

Potrivit Agritel, în China, cererea rămâne puternică, iar ofertele de vânzare a grâului din rezervele chineze sunt preluate imediat de producătorii locali de furaje. Drept rezultat, Rusia intenționează să își dubleze taxele la exportul de grâu de la 1 martie, de la 25 euro/t la 50 euro/t.

În același timp, guvernul rus intenționează să impoziteze exporturile de orz și porumb la 10 și, respectiv, 25 euro/t. Acest lucru contribuie în mod evident la întărirea prețurilor mondiale și la bursa Euronext.

Piața Europeană

Piețele sunt conduse, în primul rând, de impulsul puternic al prețurilor pentru porumb și soia pe arena internațională. La soia, operațiunile de recoltare în Brazilia continuă în Mato Grosso. La porumb, va fi necesar să se monitorizeze îndeaproape condițiile de însămânțare din Brazilia, a căror contribuție la producția mondială se ridică la puțin peste 100 de milioane de tone.

‹ adv ›

Cel mai important element care perturbă soldurile globale provine din partea cererii, odată ce apetitul chinezesc atât pentru porumb, cât și pentru soia este mare. În cazul rapiței, piețele au cedat teren joi și vineri, în principal ca urmare a ieșirii opțiunilor din februarie.

Analiștii vor urmări mai minuțios evoluția prețurilor, pentru a determina dacă această reducere este tehnică sau are la bază argumente fundamentate.

Cotații grâu, porumb și rapița bursa Euronext (15.01.2021)

Dolarul s-a consolidat ușor la începutul săptămânii, până la 1,2070 față de euro și 73,70 față de rublă. Prețul petrolului a scăzut ușor la 51,95 USD/baril la New York.

‹ adv ›

Piața SUA

Piețele agricole vor fi închise astăzi în SUA pentru Martin Luther King.

Prețurile pentru toate mărfurile au continuat să crească joi în SUA. În Chicago, prețurile, vineri, au fost cele mai mari din ultimii șapte ani. Această tendință de majorare continuă în principal datorită prețurilor pentru porumb și soia, determinate de cererea puternică din partea Chinei. Fondurile au fost din nou foarte active joi și au devenit cumpărători de 30.000 loturi de porumb, 18.000 loturi de soia și 8.500 loturi de grâu.

Piața Regiunii Mării Negre

Principalele schimbări ce vor afecta prețurile de pe piața mondială țin de decizia autorităților ruse de a majora taxa la exportul de cereale în perioada 15 februarie-30 iunie, Rusia fiind principalul exportator mondial de grâu în sezonul 2020-2021.

În perioada 15 februarie – 30 iunie, se vor aplica următoarele taxe la exportul de cereale realizat de Rusia:

  • de la 15 februarie, 25 euro/t la grâu, așa cum a fost anunțat la jumătatea lunii decembrie;
  • de la 1 martie până la 30 iunie, 50 euro/t la grâu;
  • în perioada 15 martie – 30 iunie, 25 euro/t la porumb și 10 euro/t la orz.

În plus, într-o scrisoare către Uniunea Exportatorilor de Cereale, Ministerul Agriculturii din Federația Rusă și-a anunțat intenția de a nu reduce taxele la exportul de grâu la zero după 30 iunie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›