‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: cum s-au schimbat prețurile, riscuri

Piața mondială agricolă: cum s-au schimbat prețurile, riscuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piețele au intrat într-o fază de ezitare, în timp ce recoltarea începe devreme în Franța și Europa de Vest din cauza vremii uscate și a temperaturilor foarte ridicate.

În acest context, presiunea obișnuită apărută la recoltarea culturilor se confruntă cu disponibilitatea redusă din cauza conflictului din bazinul Mării Negre.

Cotații grâu Euronext

‹ adv ›

Potrivit Agritel, în fața unui bilanț tensionat, a fost invocat riscul unei recesiuni economice globale, determinând operatorii să fie extrem de precauți și să preia profituri, în special din fonduri.

Cotații porumb Euronext

În Ucraina, recoltarea începe în sudul țării, iar problemele de depozitare vor reapărea curând. Acest lucru va deveni critic în momentul recoltării porumbului, dacă nu se găsește o soluție.

‹ adv ›

Prețurile rapiței și-au revenit ieri, dar revenirea rămâne fragilă, în urma scăderii prețurilor uleiului de palmier în această dimineață în Kuala Lumpur și a scăderii prețurilor altor uleiuri vegetale.

Cotații rapiță Euronext

Dolarul rămâne neschimbat la 1,0430 față de euro, în timp ce rubla rămâne foarte fermă, la 58,35 față de dolar.
Țițeiul a scăzut ușor la 119,05 USD/baril în New York.

‹ adv ›

Piața cerealelor în România

Potrivit analizei realizate de către Cezar Gheorghe pentru Clubul Fermierilor Români, indicațiile portului Constanța variază, cu un discount substanțial pentru calitatea de furaj.

Acesta menționează de multă vreme scăderea în indicații a grâului și speră că mulți fermieri au înțeles mesajul nostru pe deplin. Sunt factori fundamentali în piață care guvernează cererea și oferta, iar aceștia indicau de circa trei săptămâni această descreștere.

Pentru diferența foarte mare între grâul de panificație și cel de furaj putem trasa deja o paralelă între primele loturi de orz recoltate și grâul care va urma. S-ar putea să avem o mare pondere de grâu cu calitate de furaj.

Efectul de scădere a prețului grâului, precum și diferența între grâul de panificație și cel de furaj au atras și prețul orzului spre acest nivel.

Problemele de început se văd și nu avem o imagine pozitivă asupra tonajelor și a calității orzului de furaj. Primele suprafețe recoltate în sudul României arată o producție scăzută la hectar.

Indicațiile pieței din România ramân la un nivel constant și se acordează în mod firesc cu statusul recoltei românești în plin stagiu de vegetație.

Precipitațiile căzute în ultimele zile au un aport benefic asupra recoltei românești. În același timp, relaxează cumpărătorii, care nu mai văd la orizont spectrul unei secete ce poate pune sub semnul întrebării disponibilitatea mărfurilor.

Pe termen scurt, în acord, firește, cu bursele, acest lucru ar putea fi un semnal negativ pentru prețul porumbului.

Rapița indică în continuare prognoze de volume foarte bune. Unele zone au fost afectate de grindină, dar nu identificăm nimic îngrijorător din punct de vedere al suprafețelor afectate, față de volumele prognozate.

Ploile sosite și cele care vor veni ar putea întârzia recoltarea, generând subsecvent un mix la recoltare, adică grâul să intre la recoltare în perioada în care se recoltează și rapița. Vom asista atunci la începutul unor blocaje la recepția mărfurilor, în special la locațiile unde recepția se efectuează doar pentru un singur produs.

Vremea indică în mod clar un potențial pozitiv pentru cultura de floarea-soarelui în România. Vânzările de semințe de floarea-soarelui sunt încă timide.

Recolta veche se mai tranzacționează, însă întâmpină o concurență din partea mărfurilor ucrainene care traversează frontiera României.

Vremea este potențatorul scăderii prețului la semințele de floarea-soarelui. Precipitațiile și dezvoltarea culturii sunt atașate scăderii de preț. Repetitiv este și fenomenul practicat de procesatori, care în aceasta perioadă și până la momentul recoltării vor încerca să tragă frânele dezvoltării prețului la materia primă.

Nimic schimbat în regimul indicațiilor de preț pentru boabele de soia.

Piața agricolă din Ucraina

Ucraina a cerut suplimentarea capacităţii portului român Constanţa pentru a-şi exporta cerealele şi de asemenea sprijin din partea statelor UE pentru ca acestea să depoziteze pe teritoriile lor cereale ucrainene pe care Kievul nu le poate exporta prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse.

Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit marţi un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale.

În Ucraina sunt prognozate condiții meteo favorabile pentru recolta din acest an. Temperaturile ridicate creează condiții potrivite pentru porumb și floarea-soarelui, care au suferit din cauza vremii răcoroase din ultimele luni.

Condițiile meteo pentru formarea cerealelor: orz de primăvară, ovăz – rămân destul de favorabile.

Potrivit estimărilor, recolta de cereale, leguminoase și semințe oleaginoase va fi la nivelul de 65 de milioane de tone, incluzând exporturi potențiale de aproximativ 30 de milioane.

În prezent, recolta este așteptată la nivelul de 48-50 milioane de tone de cereale și leguminoase: porumb – 24 milioane de tone, grâu – 18-20 milioane de tone, orz – aproximativ 5 milioane de tone și alte culturi.

Recolta de semințe oleaginoase ar trebui să fie de cel puțin 15 milioane de tone, dintre care aproximativ 10 milioane de tone de floarea soarelui, 2,5-2,8 milioane de tone de boabe de soia și aproximativ 2,5 milioane de tone de rapiță de iarnă.

Piața agricolă din SUA

Scăderea de ieri a tuturor prețurilor în Chicago a fost determinată de temerile de scădere a cererii, combinate cu inflația și o scădere a creșterii economice.

Randamentele pentru grâu pentru suprafețele recoltate de până acum (10%) sunt sub medie, iar acest lucru pare să influențeze deja prețurile.

La soia, piața este ezitantă având în vedere temperaturile ridicate actuale care, dacă persistă, ar putea afecta dezvoltarea culturilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›