‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Majorări bruște de prețuri pentru majoritatea culturilor

Piața mondială agricolă: Majorări bruște de prețuri pentru majoritatea culturilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă acum 2 săptămâni mai multe țări au anunțat că au stocuri suficiente de cereale, în special grâu, seceta ce afectează mai multe regiuni a dus la creșterea prețurilor pentru majoritatea culturilor.

Potrivit Agritel, în regiunea Mării Negre cel mai mult sunt afectate România și sudul Ucrainei. Temperaturile ridicate din ultimele zile cresc riscul de scădere a potențialului de producție al culturilor de toamnă și, de asemenea, afectează dezvoltarea culturilor de primăvară. Plus, în următoarele 7 zile, sunt prognozate precipitații în cantități foarte mici sau deloc, iar acești factori au influențat creșterea prețurilor.

Chiar și prețurile pentru porumb au crescut în ultimele zile, chiar dacă pe parcursul mai multor săptămâni era înregistrată scăderea acestora. La începutul săptămânii, și pentru rapiță a fost înregistrată majorarea prețurilor datorită decalajului brusc a prețului pentru petrol. Cu toate acestea, relațiile dintre China și SUA ar putea afecta creșterea economică și, din nou, avea impact negativ asupra prețurilor pentru această cultură.

Tensiunea geopolitică dintre China și Statele Unite este, din nou, accentuată, iar Donald Trump își începe campania.

Piața SUA

Ieri, prețurile pentru soia au scăzut. În ciuda revenirii Chinei pe piață, tensiunea reapărută ar putea afecta respectarea acordului semnat între cei doi giganti economici mondiali la începutul anului.

‹ adv ›

Creșterea temperaturilor și ploile din „Corn Belt” (Centura Porumbului) limitează potențialul pentru grâu și porumb. Inspecțiile la export din această săptămână au arătat livrări de porumb de 884.200 tone, ceea ce corespunde previziunilor. Rezultate bune au fost înregistrate și pentru exportul de soia, drept consecință a achizițiilor recente făcute de China.

Piața regiunii Mării Negre

Președintele Ucrainei, Zelenski, a semnat o lege care permite restituirea TVA-ului pentru operațiunile de export pentru soia, indiferent de exportator (producător sau comerciant). De la 1 septembrie 2018, doar producătorii de soia puteau solicita rambursarea TVA-ului la exportul de soia. Un sistem identic a fost lansat pentru rapiță, astfel, este așteptat ca producătorii ucraineni să majoreze suprafețele cultivate cu aceste culturi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›