‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Prețuri pentru grâul din 2021 la CPT-Odessa ce nu au...

Piața mondială agricolă: Prețuri pentru grâul din 2021 la CPT-Odessa ce nu au mai fost din 2016

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața Regiunii Mării Negre

Deși soarta îndeplinirii contractelor forward pentru anul 2020, în special pentru porumb, floarea soarelui și soia, rămâne incertă (în condițiile recoltelor mici obținute), comercianții din Ucraina încep să facă primele propuneri individuale de preț pentru grâul din recolta din 2021.

Analiștii Agritel Kiev raportează că prețul ofertei la ziua de ieri a fost de aproximativ 215 dolari pe tonă în condițiile CPT-Odessa.

‹ adv ›

Acest nivel de preț nu a fost înregistrat de la monitorizarea contractelor forward de către analiștii Agritel din 2016. Fără îndoială, astfel de prețuri ar trebui să îi provoace pe producătorii din regiunea Mării Negre să vândă o parte din recolta din 2021, mai ales în contextul unor suprafețe record semănate cu culturi de toamnă în Rusia.

China și Rusia reiau negocierile privind ridicarea restricțiilor la exportul de alimente. Efectul noului acord nu va afecta actuala campanie, dar pe termen lung se așteaptă o creștere bruscă a exporturilor rusești de carne de porc și cereale către China. În ceea ce privește cerealele, cererea de orz va fi cu siguranță cea mai mare pe fondul tensiunilor dintre China și Australia.

Ucraina exportă deja orz în China. De la începutul sezonului, aproape 2/3 din exporturile de orz merg în China.

‹ adv ›

Piața UE

Piețele s-au închis marți cu prețuri mai mari pentru cereale. Consolidarea prețurilor a fost observată chiar la sfârșitul zilei după creșterea înregistrată la bursa din Chicago. În același timp, ieri, prețurile s-au redus puțin.

Piețele de acțiuni sunt optimiste, cu speranțe pentru o redresare a economiei globale în următoarele luni. În acest context, prețul țițeiului continuă să crească, ceea ce se observă în această dimineață la New York, unde WTI se tranzacționează la 45,85 dolari barilul. Dolarul scade la 1,1920 față de euro.

‹ adv ›

Pe arena internațională, Turcia a cumpărat aproximativ 350.000 de tone de porumb și 155.000 de tone de orz furajer. Tunisia a cumpărat 92.000 de tone de grâu moale, 75.000 de tone de grâu dur și 75.000 de tone de orz furajer.

Condițiile meteo rămân a fi motiv de îngrijorare pentru participanții pieței. În primul rând, starea grâului de toamnă din Statele Unite nu este tocmai bună, dar și deficitele de umiditate în o bună parte din centrul Braziliei, ar putea afecta negativ potențialul de producție al soiei.

În timp ce suprafețele semănate cu grâu de toamnă vor crește semnificativ în Europa, Rusia și Statele Unite, acestea vor fi mai mici decât anul trecut în Ucraina, din cauza condițiilor de secetă care au afectat semănatul.

Piața SUA

După creșteri înregistrate în ultimele zile, piețele futures au scăzut, în parte din cauza anulării unor contracte pentru soia de către China, ceea ce i-a făcut pe operatori să se teamă de o reducere a cererii.

Fondurile au fost ieri vânzători a 17.000 loturi de porumb, 6.000 loturi de soia și 14.500 loturi de grâu.

Deficitul de umiditate din zonele cheie de cultivare a grâului, în special Texas, continuă să provoace îngrijorări cu privire la starea culturilor din timpul iernii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›