‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața terenurilor agricole în UE. Cât costă pământul în Spania, România, Franța

Piața terenurilor agricole în UE. Cât costă pământul în Spania, România, Franța

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, terenurile agricole au ajuns a fi o miză uriaşă pentru fermierii din UE, dar și pentru străinii ce optează pentru terenuri mai ieftine, pretabile pentru agricultura din alte țări. În aceste condiţii, terenurile agricole au început să fie solicitate în ciuda faptului că, în ultimii 10 ani prețul acestora a crescut considerabil.

Piața imobiliară în Spania

  • Tipul pieței: deschisă.
  • Preț teren agricol: 16,1 mii dolari per hectar.
  • Caracteristici principale: Spania este o țară industrializată agrară dezvoltată. 70% din terenuri sunt în proprietate privată.

Cum este reglementată piața funciară

Străinii pot cumpăra și vinde pământ. Suprafața minimă și maximă a terenurilor agricole, precum și prețul nu sunt reglementate de stat.

Impozitul pe teren este de 0,3% din valoarea terenului (în funcție de regiune, rata poate fi mai mare). Impozitul pe transferul de proprietate asupra terenurilor – 6-7% din prețul tranzacției, în funcție de regiune. Taxa de înregistrare este de aproximativ 200-600 $ (în dependență de prețul tranzacției). Taxa notarului depinde de prețul tranzacției (în medie 300-800 $).

‹ adv ›

Rezultatele reformei

Terenurile au devenit mai consolidate. A fost introdus conceptul de „fermă prioritară”, care a identificat fermele eligibile pentru închiriere pe termen lung. De asemenea, fermierii pot primi asistență din partea guvernului timp de 8 ani și sunt scutiți de impozitarea transferului de proprietate asupra fâșiilor forestiere.

În plus, guvernul spaniol stabilește în fiecare an un plan anual de asigurare agricolă. Potrivit planului, fermierii beneficiază de sprijin financiar care poate acoperi o parte din cheltuielile provocate de situațiile de urgență. Subvenția este de 50% din prima de asigurare. Această politică ajută fermierii profesioniști, companiile și tinerii agricultori să sporească productivitatea agricolă.

Piața terenurilor din Franța

  • Tipul de piață: deschisă cu restricții.
  • Preț teren agricol: 7,4 mii dolari per hectar.
  • Caracteristici principale: Franța este o țară industrializată și agrară foarte dezvoltată. Franța produce 21% din produsele agricole comercializate în UE.

Suprafața terenurilor agricole este de 52,6% din fondul funciar total al țării. 63,6% din terenurile agricole (sau 33,4% din fondul funciar total) sunt terenuri arabile.

‹ adv ›

Cum este reglementată piața

Restricții pentru persoanele fizice ce nu sunt cetățeni ai țării nu sunt stabilite. Sediul principal a oficiului companiei reprezentată de persoana juridică străină trebuie să fie în Franța.

Tranzacțiile cetățenilor francezi sunt controlate de agenția de stat SAFER. În majoritatea cazurilor, cumpărătorul trebuie să fie rezident a regiunii în care cumpără terenul. Suprafața de teren minimă și maximă din proprietate nu este stabilită, însă limitele neoficiale sunt stabilite, de asemenea, de SAFER. Agenția supraveghează ca monopolurile și exploatațiile mari să nu apară pe piață.

Pentru achiziționarea terenurilor este necesară permisiunea statului. Perioada minimă de arendă este de 9 ani. Contractul de arendă pentru mai mult de 12 ani trebuie să fie legalizat la notar. Extinderea contractului este reglementată de stat.

‹ adv ›

Persoana care a încheiat un contract de arendă pe mai mult de 25 de ani este scutit de plata taxei locale în valoare de 0,6% din arendă pentru următorii 20 de ani.

Impozitul pentru cumpărarea terenului este achitată de către cumpărător în raport de 5,09% din prețul tranzacției. Pentru tinerii agricultori, există o rată redusă de 0,715%. Tranzacțiile efectuate prin SAFER sunt scutite de plata impozitelor. Impozitul pentru terenurile moștenite – de la 5 la 60% din valoarea terenului.

Rezultatele reformei

În Franța este cel mai mic termen de arendă și cea mai mare suprafață a terenurilor închiriate. Țara are una dintre cele mai reglementate piețe funciare din UE. Și, deși cele mai multe tranzacții sunt aprobate de SAFER, procesul este foarte complicat, lung și costisitor. Acest lucru complică achiziția și vânzarea de terenuri, ceea ce reflectă negativ atractivitatea pieței. Suprafața medie a tranzacțiilor de vânzare a terenurilor în ultimii ani este de 3,3 hectare.

Piața terenurilor în România

  • Tipul pieței: deschisă.
  • Prețul unui hectar: 1,5-10 mii euro.

Investitorii străini au, în România, în proprietate sau arendă, aproximativ un milion de hectare de teren arabil, adică circa 10% din totalul disponibil local. Interesul străinilor a explodat odată cu intrarea României în UE, în ultimii şapte ani fiind făcută cea mai mare parte a achiziţiilor. Preţul terenurilor agricole româneşti a crescut de 25 de ori în perioada 2002-2012, cu un ritm de apreciere anuală de 40%, potrivit capital.ro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›