‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața terenurilor agricole în UE. Cât costă un hectar de pământ în Austria, Germania...

Piața terenurilor agricole în UE. Cât costă un hectar de pământ în Austria, Germania și Marea Britanie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova, conform prevederilor Codului funciar, străinii nu pot cumpăra terenuri cu destinație agricolă sau din fondul forestier. Iar prețul acestuia începe de la 30 de mii de lei per hectar, în dependență de bonitate și zona în care acesta este amplasat.

Cum funcționează piața terenurilor agricole în țările UE și cât costă un hectar de pământ cu destinație agricolă? Conform informației prezentate de EasyBusiness, pământul poate fi cumpărat și vândut atât de cetățenii țărilor UE, cât și de străini, dar contractele de vânzare-cumpărare sunt înregistrate destul de rar. Cauza fiind prevederile legale: studii în domeniul agrar, locul de trai și garantarea respectării standardelor ecologice.

Piața terenurilor agricole în Austria

  • Tipul pieței: deschisă;
  • Prețul unui hectar: 42 de mii de dolari.

Austria este o țară dezvoltată industrial ce desfășoară activități agricole de tip intensiv și mecanizat. Pământurile agricole constituie 38,2% din fondul funciar a țării. Dintre care 42,9% teren arabil. Aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare permite asigurarea a 75% din populație cu produse alimentare.

‹ adv ›

Monitorizarea pieței

Străinii pot cumpăra pământ, doar dacă le permite guvernul. Ferme în munți pot cumpăra doar producătorii deja înregistrați. Proprietarul lotului de pământ poate lăsa lotul drept moștenire unui singur urmaș. Transmiterea către mai mulți urmași este interzisă, cu excepția unor provincii. În 9 provincii sunt reguli diferite pentru transferul proprietății funciare, fiind impuse limite de preț și suprafață. Totodată este necesară și permisiunea de cumpărare. Tranzacțiile sunt gestionate de autoritățile locale.

Termenul minim de arendare este de 3 ani. Impozitele prevăzute: cumpărătorul plătește 3,5% din prețul tranzacției și înregistrarea în registrul funciar care este în valoare de 1,1% din prețul tranzacției. Iar impozitul pe venit din vânzarea terenului este de 20% din prețul tranzacției.

Rezultatele reformei

Reforma consolidării terenurilor și piața liberalizată au îmbunătățit starea financiară a agricultorilor. Astăzi, 1,9% din fermieri mari dețin 18,4% din terenurile agricole. 53% din teren este în proprietate privată. Activitățile agricole profitabile sunt strâns legate de protecția mediului și a solurilor. O abordare multifuncțională a consolidării majorează veniturile agricultorilor și stimulează creșterea economiei naționale.

‹ adv ›

Piața pământurilor în Marea Britanie

  • Tipul pieței: deschisă;
  • Prețul unui hectar: 31,4 de mii de dolari.

Marea Britanie este una dintre cele mai dezvoltate țări industriale din lume. Chiar dacă începând cu luna martie 2019 Marea Britanie nu va mai fi membră UE, piața pământurilor nu diferă esențial de cea din celelalte țări UE. Agricultura este declarată a fi una dintre cele mai mecanizate din lume și oferă o productivitate înaltă, chiar dacă în acest sector activează doar 1,1% din populație. În agricultură sunt implicate 71,3% terenuri din fondul funciar al țării, dintre care teren arabil 36,3%.

Monitorizarea Pieței

Nu există restricții pentru străini. În Anglia, proprietarul terenului poate fi orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani. Limite de suprafețe, la fel, nu sunt stabilite. Și dacă decideți să cumpărați un teren și să vă mutați acolo, CrespoCom vă poate transporta toate bunurile de oriunde din România – oriunde în Anglia. În Scoția, dimensiunea minimă a terenului este de 0,3 hectare. Perioada maximă de arendă este de 175 de ani.

Impozite: taxa de înregistrare în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord este de 0 – 12%, în funcție de suma tranzacției. În Scoția – de la 0 la 4,5%.

‹ adv ›

Rezultatele reformei

Piața liberă contribuie la creșterea productivității industriei. Agricultura este intensivă, cu un nivel înalt de mecanizare. În ultimii ani, se observă o creștere a investițiilor și prețurilor pentru terenurile agricole.

În același timp, agricultura nu este atractivă pentru populația tânără. În țară persistă problema îmbătrânirii generației de agricultori, vârsta medie a unui agricultor fiind de 59 de ani. Totuși, 90% din teren este proprietate privată.

Piața terenurilor agricole în Germania

  • Tipul pieței: deschisă;
  • Prețul unui hectar: 32,3 mii de dolari.

Germania este o țară post-industrială dezvoltată, fiind lider european în cultivarea produselor agricole. Cu toate acestea, agricultura reprezintă doar 0,7% din PIB. Terenurile agricole reprezintă aproximativ jumătate din fondul funciar al țării (47,9%). Teren arabil – 34,1% din fond.

Cum este dirijată piața

Străinii și cetățenii țării au dreptul să cumpere și să vândă teren fără restricții. La fel, nu este limitată suprafața. Astfel că, suprafața minimă este stabilită separat de fiecare district federal. De exemplu, în Bavaria, suprafața minimă este de 2 hectare.

Prețurile sunt reglementate de piață. În unele cazuri, cum ar fi în Germania de Est, există prețuri speciale pentru foștii proprietari care au pierdut terenul în timpul colectivizării – 65% din prețul pieței. Pentru unele terenuri există cerințe privind protecția peisajului și a mediului. Foștii proprietari pot cumpăra terenuri agricole la un preț mai mic din cauza calității solului, dar apoi îl pot utiliza în scopul prevăzut cel puțin 20 de ani.

Impozitul plătit de cumpărător constituie 3,5% din valoarea tranzacției. Nu se achită impozit dacă prețul tranzacției este mai mic de 2,8 mii USD. Pentru terenuri există o rată a impozitului redus: până la 1,2% pentru terenurile agricole și 2,4% pentru alte terenuri.

Rezultatele reformei

Piața funciară din Germania este liberă și deschisă. Acest lucru contribuie la reducerea numărului de întreprinderi neprofitabile. După reformă, situația financiară a agricultorilor s-a îmbunătățit. După 20 de ani de restructurări, domină fermele familiale medii și fermele corporative mari. La moment, terenurile sunt consolidate. Cererea pentru terenurile agricole crește. În Germania de Est, 49% din teren este în proprietate privată.

Citește și: Vezi cât costă un hectar de pământ în Cehia, Olanda și Italia

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›