‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața terenurilor agricole în UE. Vezi cât costă un hectar de pământ în Cehia,...

Piața terenurilor agricole în UE. Vezi cât costă un hectar de pământ în Cehia, Olanda și Italia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Majoritatea țărilor UE nu stabilesc bariere în vânzarea/cumpărarea terenurilor cu destinație agricolă. Pământul poate fi cumpărat și vândut atât de cetățenii țărilor UE, cât și de străini. În unele țări, terenul poate fi cumpărat cu doar 8 mii de dolari per hectar, iar altele stabilesc prețuri care rar pot fi întâlnite pe piața europeană sau chiar în lume.

În continuare vă prezentăm 3 țări cu potențial agricol diferit, ce utilizează în scopuri agricole aproape 50% din terenul său și stabilesc prețuri de-a dreptul uimitor de mici sau mari pe piața funciară.

Piața pământurilor în Cehia

  • Tipul pieței: deschisă;
  • Prețul unui hectar de pământ: 8 mii de dolari;
  • Caracteristici de bază: 54,6% din suprafața terenurilor sunt terenuri agricole. Dintre care 74,6% este teren arabil (40,8% din fondul funciar total).

Cum este monitorizată piața

Străinii pot cumpăra terenuri începând cu anul 2011. Statul nu reglementează prețul. Impozitul pe vânzare a terenurilor agricole – 3% din prețul tranzacției. Impozitul pe teren nu este prevăzut.

Rezultatele reformei

În Cehia predomină fermele corporative mari. Proprietatea asupra pământului poate fi deținută de coproprietari. Structura terenului este foarte fragmentată, ceea ce împiedică dezvoltarea pieței și creșterea prețurilor pentru terenurile agricole. Acest lucru se datorează faptului că, în trecut fermele de stat și fermele colective s-au dezintegrat în ferme mai mici, dar au continuat să lucreze în cadrul vechii scheme prin contracte de închiriere cu proprietarii.

Piața terenurilor agricole din Olanda

  • Tipul pieței: deschisă;
  • Prețul terenului agricol: 63,7 mii de dolari per hectar;
  • Caracteristici principale: Olanda este o țară industrială foarte dezvoltată, cu o agricultură intensivă și productivă. Ponderea agriculturii este de 1,8% din PIB și antrenează 2% din populația ocupată.

Suprafața terenurilor agricole este de 1,8 milioane de hectare sau 54,9% din fondul funciar al țării. 10,1% din populație trăiește în zonele rurale. 89% din teren este în proprietate privată.

Cum este reglementată piața funciară

Străinii pot cumpăra teren fără restricții. Prețurile sunt stabilite de piață. Mărimea terenului ce poate fi luat în proprietate nu este indicată. Taxa de achiziție este plătită de cumpărător în cuantum de 6% din prețul tranzacției. Dar acesta poate fi scutit de impozit dacă garantează că va folosi terenul în scopuri agricole timp de cel puțin 10 ani. În plus, se plătesc taxe notariale.

‹ adv ›

Prețurile de arendă minime și maxime sunt stabilite de autoritățile regionale. Se permite doar o mică variație a plății arendei în fiecare an.

Utilizarea terenului este controlată de legile ecologice și de cotele de producție. Termenul minim de arendă a unei parcele este de 6 ani, iar a unei ferme este de 12 ani. Arendașul are dreptul principal de a cumpăra terenul dacă acesta este oferit spre vânzare.

Rezultatele reformei

Datorită pieței funciare deschise și libere, terenul este utilizat eficient. La moment, Olanda utilizează sisteme de producere inovative care asigură o productivitate de 5 ori mai mare decât media europeană.

‹ adv ›

Prețul terenurilor agricole este unul dintre cele mai ridicate din UE și din lume. Vânzarea drepturilor de arendare devine populară pe piață, atunci când o instituție financiară cumpără teren de la proprietar și i-l oferă în chirie. La sfârșitul termenului contractului de închiriere, fostul proprietar poate cumpăra terenul.

Un astfel de mecanism permite agricultorilor să atragă investiții suplimentare pentru gestionarea afacerilor agricole cu un nivel scăzut al datoriilor. În general, se evidențiază scăderea numărului de lucrători în agricultură datorită creșterii productivității muncii.

Piața terenurilor din Italia

  • Tipul pieței: deschisă;
  • Prețul terenului agricol: 25,7 mii de dolari per hectar;
  • Caracteristici principale: Italia este o țară industrial-agrară foarte dezvoltată, cu sectorul agrar înalt productiv. În agricultură sunt antrenate 46,3% din suprafața totală de teren, jumătate din care este teren arabil (23,2% din fondul funciar total). Toate terenurile sunt proprietate privată.

Cum este reglementată piața funciară

Pentru străini nu există restricții. Atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice au dreptul să cumpere terenuri agricole. Dimensiunea maximă și minimă a terenului, precum și prețul pentru acesta, nu sunt reglementate de stat.

Taxa de înregistrare – 10% din tranzacție. Impozitul pentru schimbarea dreptului de proprietate asupra terenurilor – 1% din prețul tranzacției. Impozitul cadastral – 1% din prețul terenului. Pentru terenurile care nu au fost înregistrate anterior – 200 de dolari.

Rezultatele reformei

Reforma agrară a distrus clasa proprietarului. 65% din terenurile agricole sunt prelucrate de proprietari de sine stătător. Piața funciară este activă și stabilă. Acordurile de achiziție/vânzare pentru terenurile agricole sunt încheiate aproximativ pentru 1-2% din suprafața terenurilor.

Agricultura este foarte productivă. În ciuda impozitului mare pentru înregistrarea drepturilor de proprietate, piața este dinamică și atractivă pentru investiții.

Citește și: Cât costă un hectar de pământ în Austria, Germania și Marea Britanie

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›