‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPiața zahărului - prețuri în creștere

Piața zahărului – prețuri în creștere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În aprilie s-a înregistrat o tendinţă stabilă a creşterii preţurilor pe piaţa internă a zahărului din Moldova: preţul mediu angro pentru 1 kg de zahăr a crescut de la 9 la 9,5-9,75 lei/kg.

„În primul trimestru al 2014 în Moldova s-au stabilit cele mai mici preţuri din regiune. Dacă preţul mediu pentru zahărul moldovenesc în perioada ianuarie-mijlocul aprilie nu depăşea 9 lei pentru 1 kg, atunci în România şi ţările baltice, în lei moldoveneşti, acesta constituia 12,15 lei, în Ucraina – 10,85 lei, în Rusia – 11,1 lei, iar în Kazahstan – 12 lei”, a comunicat agenţiei „INFOTAG” directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr (UPZM), Raisa Bejan.

Potrivit spuselor sale, preţurile regionale sunt destul de stabile deja de o perioadă îndelungată, pe când în Moldova s-a creat o situaţie nefavorabilă, care a dus la majorarea pierderilor suportate de producătorii de zahăr.

‹ adv ›

„Fluxul enorm pe piaţă a zahărului de barter, transmis de unul din producătorii autohtoni creditorilor, sub formă de achitare a datoriilor, a dus la micşorarea preţurilor. În decursul primului trimestru producătorii au fost nevoiţi să vândă zahărul pe piaţa internă conform preţului de dumping, deoarece erau constrânşi de obligaţiunile asumate faţă de partenerii agricoli pentru cumpărarea seminţelor, combustibilului, îngrăşămintelor şi substanţelor pentru protejarea plantelor înainte de campania de semănare”, a explicat ea.

După comercializarea cantităţilor de zahăr necesare pentru a finanţa campania de semănare, producătorii de zahăr s-au axat pe export, mai profitabil decât comerţul pe piaţa moldovenească.

„Geografia exportului s-a extins. Dacă înainte principala şi, deseori, unica direcţie de furnizare a zahărului în vest era România, atunci în primul trimestru zahăr moldovenesc a fost furnizat în Cipru, Bulgaria, ţările baltice, precum şi, tradiţional, în ţările Uniunii Vamale”, a menţionat Raisa Bejan.

‹ adv ›

Directorul financiar al Sudzucker Moldova, Octavian Armaşu, a confirmat că pieţele de export la moment sunt mai atrăgătoare pentru companie, decât cea internă.

„Chiar şi după majorarea de sezon, preţul la zahăr de pe piaţa internă rămâne mai mic decât cel regional. Contrar volumelor record de zahăr produse în 2013, Sudzucker Moldova a încheiat anul cu pierderi, din cauza contrabandei de zahăr ucrainean după majorarea cotei TVA până la 20%. Revenirea la cota de 8% a corectat puţin situaţia, însă urmările negative le resimţim şi în prezent”, a spus el, remarcând „un început de an extrem de complicat”.

„În pofida acestui fapt, ne-am respectat toate obligaţiunile şi mizăm pe aplanarea situaţiei financiare în 2014. Din fericire, conjunctura regională favorizează acest fapt”, a conchis Octavian Armaşu.

‹ adv ›

„INFOTAG” precizează: Pe piaţa de zahăr din Moldova înafară de Sudzucker Moldova (fabrici la Drochia şi Făleşti, cota căreia pe piaţă este de 39%), mai activează alţi doi operatori: „Magt-Vest” SRL (fabrici la Glodeni şi Donduşeni – 32%) şi Moldova-Zahar SRL (fabrica la Cupcini – 29%).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›