‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPierderi de 100% - compensații de 25%. Cum se descurcă fermierii cu despăgubirile pentru...

Pierderi de 100% – compensații de 25%. Cum se descurcă fermierii cu despăgubirile pentru secetă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În urma discuțiilor ce le-am avut cu reprezentanții AIPA, la etapa actuală, au fost deja făcute o primă parte din plățile care vin să compenseze diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, în valoare de 1500 lei per hectar.

Am luat legătura cu câțiva fermieri care au recepționat primele despăgubiri, pentru a afla cum își vor gestiona banii încasați, odată ce solicitarea fermierilor protestatari era de 3 mii de lei la hectar.

Piotr Constantinov din Comrat a avut semănate în acest an 540 de hectare cu cereale din prima grupa și 320 ha din grupa a doua. Potrivit lui, pentru ambele categorii pierderile sunt de 100%, iar despăgubirile recepționate acoperă doar ¼ din cheltuieli.

‹ adv ›

Constantinov își propune din suma primită de la stat să pregătească terenurile, în speranța că măcar anul ce vine va fi mai bun.

„Pentru prima grupă avem pierderi de 100%, la fel e și pentru grupa a doua. Nu am avut asemenea situații de ani buni, iar eu sunt în domeniu de două decenii. Pierderile pentru un hectar sunt în jur de 6-7 mii de lei, iar banii din despăgubiri acoperă aproximativ 25 % din pierderi. La etapa actuală, acești bani vor merge pentru lucrarea și pregătirea suprafețelor pentru însămânțarea culturilor, căci datorii sunt multe”.

O situație la fel de dramatică e și la fermierii care fac horticultură. Unul dintre reprezentanții acestora, Mihai Bălan din Palanca, Ștefan Vodă, deține o livadă de măr, cu o suprafață totală de circa 24 de hectare.  Acesta spune că despăgubirile din partea statului vor merge tot către stat, în urma achitării impozitelor. 

„Vai de acești bani. Marți am primit compensațiile, pe 1 septembrie. E clar că banii aceștia nu acoperă cheltuielile, căci la un hectar de livezi de măr ajung la 60 de mii de lei, inclusiv chimicale și altele, dar am primit 3 800 lei pe hectar. Cu suma asta pot plăti doar impozitele și altceva nimic”.

Amintim că, la data de 1 septembrie curent, conform datelor furnizate de AIPA, au fost autorizate spre plată 40 de dosare pentru plata compensațiilor, în valoare de 9,3 milioane lei, iar alte aproximativ 200 de dosare sunt în proces de examinare.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›