‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
4.4 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticolePierderile de vânzări ale producătorilor de vin din țară ar putea ajunge la 2,3...

Pierderile de vânzări ale producătorilor de vin din țară ar putea ajunge la 2,3 miliarde lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a evalua impactul efectelor răspândirii COVID-19 asupra sectorului viti vinicol al Moldovei și măsurile ce au fost adoptate de către producători, Asociațiile vitivinicole din regiunile vitivinicole cu IGP Ștefan Vodă, Codru și Valul lui Traian au realizat un sondaj în a treia decadă a lunii martie.

Potrivit rezultatelor acestuia, pierderile totale estimate în vânzări sunt de 2 342 946 mii lei.

Potrivit estimărilor, vânzările ar putea scădea cu minim 1,7 miliarde de lei, iar conform versiunii pesimiste, cu mai mult de 2,3 miliarde de lei, sau cu aproape 70% din valoarea totală a vânzărilor.

‹ adv ›

Cei mai vulnerabili în această perioadă s-au dovedit a fi producătorii mici, în condițiiile în care unii din aceștia au indicat posibile pierderi de până la 95%. Mai mult de jumătate din producătorii de vin au estimat pierderi de circa 40-70%.

Cele mai afectate piețe vor fi: Moldova, România, China, Polonia, SUA și Marea Britanie, iar cei mai dependenți de export sunt producătorii mijlocii și micii.

Totuși, producătorii de vin nu cedează în fața greutăților, astfel nici unul din cei care au participat la sondaj nu planifică să-și vândă afacerea. Cu toate acestea, circa 8% din producătorii mici nu exclud faptul că ar putea intra în insolvabilitate, iar 15% din aceștia și-au suspendat activitatea integral în perioada pandemiei.

‹ adv ›

Potrivit estimărilor, peste 3 mii de angajați permanenți ori aproximativ 30% din total angajați permanenți ar putea rămâne fară sursa de venit în valoare de 168 milioane lei, după cum urmează:

  • Producători mici, număr infim de mic (afaceri de familie);
  • Producătorii medii: aproximativ 2000 angajați;
  • Producătorii mari: aproximativ 1000 angajați.

Ce ține de lucrătorii sezonieri, aproximativ 14,3 mii (din total de 85 mii estimați), nu vor fi antrenați în lucrări, din cauza că vinăriile vor încerca să reducă costurile.

Totodată, vor fi esențial afectate și vinăriile ce oferă servicii de turism.

‹ adv ›

Conform estimărilor (nr. anual de vizitatori la crame 230 mii, cecul mediu $30 USD), Covid-19 va genera 72 milioane MDL de pierderi adiționale de încasări din turism vinicol.

Toți respondenții consideră necesară intervenția statului și oferirea de ajutor pentru a menține producătorii vinicoli pe linia de plutire.

Cele mai mari probleme sunt legate de costurile retribuirii muncii, majoritatea susținând scutirea plăților ale impozitelor privind retribuirea muncii pe 3-7 luni, sau acoperirea salariilor de către stat.

De asemenea, este importantă reeșalonarea creditor și medierea statului a relațiilor cu instituțiile financiare și creditare, în special ce ține de penalități și comisioane pentru reeșalonare.

Asociațiile de producători din regiunile delimitate cu IGP au adresat scrisori deschise către autoritățile statului pentru a identifica, în comun, măsurile posibile și necesare pentru a susține afacerile în domeniul viti vinicol în timp de criză.

Evaluarea a fost efectuată la inițiativa asociațiilor de producători de vinuri cu indicație geografică protejată Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian.

Ținând cont de evoluția pandemiei, a restricțiilor pe piață și evoluțiilor ulterioare, rezultatele studiului vor trebui re-evaluate pentru a reflecta pierderile și impactul la zi, care ar putea fi diferite decât cele din prezentul articol.

Sursă tabele: Sondaj Evaluarea impactului efectelor răspândirii COVID 19 asupra sectorului viti vinicol al Moldovei și a măsurilor de prevenire/protecție adoptate de Republica Moldova și statele lumii: sumar și interpretarea datelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›