‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePintilie Pîrvan: Unde a dispărut Strategia de Gestionare a Apei elaborată în Moldova, ori...

Pintilie Pîrvan: Unde a dispărut Strategia de Gestionare a Apei elaborată în Moldova, ori la noi nu este secetă?

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recent, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, Adrian Oros la întrevederea cu ambasadorul Statului Israel David Saranga, a explicat că la nivelul MADR se lucrează la o Strategie de Gestionare a Apei care se referă la investirea în infrastructura principală și secundară de irigații, de desecare- drenaj și la combaterea eroziunii solului.

Obiectivul la care România își dorește să ajungă în viitor se referă la un exercițiu financiar de 3.2 milioane de hectare irigate la nivelul întregii țări. MADR anunță că Strategia de Gestionare a Apei va fi realizată cu ajutorul Israelului. Ministerul vrea sa combată cât mai eficient seceta.

Potrivit lui Pintilie Pîrvan, doctor în științe agricole, o astfel de strategie a fost elaborată în Republica Moldova acum mai bine de un deceniu, iar motivul din care aceasta nu a fost implementată nu este clar.

„O astfel de strategie a fost elaborată în anii 2004-2005. La prima etapă, era planificat de reabilitat cele peste 300 mii hectare care au fost până în 1990, iar apoi să se construiască sisteme de irigare până la 800 de mii – un milion de hectare. Era planificată irigarea la scară mică – din iazuri, lacuri, râulețe și irigarea mare, din apele râurilor Nistru și Prut și, selectiv, în cazuri excepționale din apele subteran”, a menționat Pintilie Pîrvan.

În acești 15 ani, totuși, problema nu a fost soluționată:

„Acum noi considerăm că am hotărât toate problemele și dorim să folosim și apele subterane la irigație, ceeea ce nu este corect. Spre exemplu, Israelul folosește la irigație în jur de 60- 65% apele desalinizate, 20-25% apele din canalizare (curățate) și numai 5-10% apele subterane. Atunci s-au început discuții și cu specialiștii din Israel. Până la urmă a fost elaborat și aprobat de Guvern un plan de activitate în domeniu până în anul 2020, însă care, practic, a fost uitat”.

Potrivit experților din Israel, în România este nevoie de o analiză a diferitor zone în care nu se regăsesc amenajări de îmbunătățiri funciare, astfel încât să se identifice soluții pentru preluarea apelor din amonte, cu costuri energetice cât mai reduse.

„Legat de această propunere, ministrul Adrian Oros a afirmat că în următoarea lună și jumătate vor fi finalizate o serie de studii ale specialiștilor români din domeniul irigațiilor și apoi se vor putea organiza întâlnirile, astfel încât împreună cu experții din Israel să se înceapă concret colaborarea în acest sector deosebit de important pentru România. Unde a dispărut Strategia similară care a fost elaborată în Moldova, ori la noi nu este secetă?”, a conchis Pintilie Pîrvan.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›