Atunci când decidem să plantăm o livadă de nuc, trebuie să avem în vedere mai mulți factori care ne-ar asigura investiția pe care o facem.
Specialiștii în domeniu specifică că există o serie de greșeli care sunt caracteristice pentru cei mai mulți producători.
Amalia Nicoleta Stan, responsabil de cultura nucului în cadrul SRL Patru Agro, România, spune că printre principalele omiteri pe care le fac fermieri sunt plantarea greșită, lăsarea terenurilor îmburuienate, administrarea incorectă a îngrășămintelor.
Pregătirea corectă a terenului înainte de plantare.
Totodată, specialista atrage atenția asupra faptului că, în timpul manipulării pomilor pe teren este important să-i ținem acoperiți, să nu-i lăsăm în bătaia vântului, să-i punem eventual în groapă, astfel evităm deshidratarea sistemului radicular – un alt aspect important pentru un start de succes.
La fel, este importantă prima udare după plantare. Cantitatea de apă recomandată este de minim 20-30 de litri de apă la pom. Acest lucru este important mai ales în contextul secetelor care au redus drastic rezervele de umiditate din sol.
Poziționarea corectă a punctului de altoire, este o altă greșeală frecvent întâlnită. Foarte mulți confundă unde se află punctul de altoire.
Terenul trebuie să fie menținut curat de buruieni în jurul pomului. Doar prin menținerea solului în jurul pomului putem obține rezultate bune.
O altă greșeală comună este tăierea incorectă, în afara epocii optime a pomilor de nuc.
V-ar putea fi util și articolul despre Tăierile la nuc. Forma de coroană: vas ameliorat cu 4 șarpante.
Amalia Nicoleta recomandă păstrarea unei distanțe față de colet, la aplicarea îngrășămintelor solide. Îngrășămintele de tip gunoi de grajd se aplică doar dacă sunt complet descompuse (masă omogenă, fără paie sau alte resturi vegetale), la o distanță de colet adecvate vârstei pomului:
- 1 an – 50 cm;
- 2 ani – 75 cm;
- 3 ani – 100 cm;
- 4 ani – 125 cm;
- 5 ani – 150 cm.
În plus, producătorii trebuie să cunoască că rădăcinile absorbante, de la un an la altul, se extind și sunt exact la periferiile coroanei.
Comentarii