‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea unei livezi de nuc - 7 greșeli de evitat

Plantarea unei livezi de nuc – 7 greșeli de evitat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Atunci când decidem să plantăm o livadă de nuc, trebuie să avem în vedere mai mulți factori care ne-ar asigura investiția pe care o facem.

Specialiștii în domeniu specifică că există o serie de greșeli care sunt caracteristice pentru cei mai mulți producători. 

Amalia Nicoleta Stan, responsabil de cultura nucului în cadrul SRL Patru Agro, România, spune că printre principalele omiteri pe care le fac fermieri sunt plantarea greșită, lăsarea terenurilor îmburuienate, administrarea incorectă a îngrășămintelor.

‹ adv ›

Pregătirea corectă a terenului înainte de plantare.

„O parte dintre fermieri nu pregătesc corespunzător terenul (arat/scarificat, mărunțit, nivelat) pentru plantarea livezilor. Solul trebuie lucrat în profunzime. Gropile de plantare trebuie făcute la o dimensiune adecvată (50×50, 60×60), pentru că solul se poate lăsa și se pot acumula precipitații în exces. Pentru pomii tineri, acestea nu sunt utile. În plus, este recomandată realizarea analizei solului pentru a evita ulterior carențele de nutrienți”.

Totodată, specialista atrage atenția asupra faptului că, în timpul manipulării pomilor pe teren este important să-i ținem acoperiți, să nu-i lăsăm în bătaia vântului, să-i punem eventual în groapă, astfel evităm deshidratarea sistemului radicular – un alt aspect important pentru un start de succes.

La fel, este importantă prima udare după plantare. Cantitatea de apă recomandată este de minim 20-30 de litri de apă la pom. Acest lucru este important mai ales în contextul secetelor care au redus drastic rezervele de umiditate din sol.

„Mulți oameni nu udă, pentru că vine o ploaie la câteva zile și ei o consideră udarea după plantare. Acest lucru este greșit. Pomii au nevoie de apă, iar lipsa acesteia în prima perioadă le va afecta creșterea”, a mai adăugat Amalia Nicoleta Stan.

‹ adv ›

Poziționarea corectă a punctului de altoire, este o altă greșeală frecvent întâlnită. Foarte mulți confundă unde se află punctul de altoire.

Terenul trebuie să fie menținut curat de buruieni în jurul pomului. Doar prin menținerea solului în jurul pomului putem obține rezultate bune.

O altă greșeală comună este tăierea incorectă, în afara epocii optime a pomilor de nuc.

„Prima tăiere se face imediat după plantare și în fiecare an, înainte de a porni pomii în vegetație. Astfel formezi corect coroana – ceea ce este absolut esențial. În primi ani de la plantare trebuie să fii constant în livadă pentru tăierile din vegetație, deoarece mai apare un lăstar de grup, sau lăstari din portaltoi, care trebuie să-i elimini la timp. Inclusiv, lăstarul de rezervă, care trebuie ciupit și apoi ciupit din nou. Le explic des oamenilor că, trebuie să păstreze doi lăstari netezi, care sunt cei mai viguroși, să fie opuși, să aibă o creștere verticală”.

‹ adv ›

V-ar putea fi util și articolul despre Tăierile la nuc. Forma de coroană: vas ameliorat cu 4 șarpante.

Amalia Nicoleta recomandă păstrarea unei distanțe față de colet, la aplicarea îngrășămintelor solide. Îngrășămintele de tip gunoi de grajd se aplică doar dacă sunt complet descompuse (masă omogenă, fără paie sau alte resturi vegetale), la o distanță de colet adecvate vârstei pomului:

  • 1 an – 50 cm;
  • 2 ani – 75 cm;
  • 3 ani – 100 cm;
  • 4 ani – 125 cm;
  • 5 ani – 150 cm.

În plus, producătorii trebuie să cunoască că rădăcinile absorbante, de la un an la altul, se extind și sunt exact la periferiile coroanei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›