‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 16 iunie, 2025
21.6 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPolitica Agricolă Comună a UE: mecanisme de finanțare

Politica Agricolă Comună a UE: mecanisme de finanțare

Comentarii

‹ adv ›

Politica Agricolă Comună (PAC) reprezintă principalul instrument al Uniunii Europene pentru sprijinirea agriculturii și dezvoltării zonelor rurale.

PAC perioada 2023-2027 urmărește să facă agricultura în UE mai echitabilă, mai ecologică și mai orientată spre rezultate.

Bugetul PAC este gestionat prin două fonduri europene distincte:

  1. Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA) oferă sprijin direct fermierilor și măsuri de piață,
  2. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) finanțează măsuri de dezvoltare rurală.

Prin intermediul Fondului European de Garantare pentru Agricultură, care constituie circa trei sferturi din bugetul PAC (75%), susține veniturile fermierilor prin plăți directe și finanțează măsuri sectoriale pentru stabilizarea piețelor agricole.

‹ adv ›

Totodată, Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, cu o pondere de 25%, sprijină politicile de dezvoltare rurală, contribuind la îmbunătățirea performanței economice, sociale și de mediu a zonelor rurale.

Important de notat că, plățile sunt gestionate la nivel național de fiecare stat membru al UE, iar dezvoltarea rurală este cofinanțată de statele membre.

PAC oferă statelor membre ale UE flexibilitatea de a-și determina nevoile unice și de a alege instrumentele potrivite pentru îndeplinirea obiectivelor PAC.

‹ adv ›

Potrivit unei expuneri scurte asupra PAC a Proiectului „Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură” în cadrul Programului de Cooperare Bilaterală, finanțat de Ministerul Federal German pentru Agricultură, Alimentație și Identitate Regională, există abordări diferite ale statelor membre în ceea ce privește utilizarea resurselor pentru cei doi piloni ai PAC.

În timp ce Danemarca folosește 85% din sprijinul pentru agricultură și dezvoltare rurală pentru plăți directe, Malta alocă cea mai mare parte a sprijinului pentru agricultură dezvoltării rurale.

Aceste diferențe se explică prin faptul că politica de dezvoltare rurală necesită cofinanțare din partea țărilor membre, de aceea țările care se confruntă cu dificultăți în asigurarea cofinanțării ele pun accent pe plățile directe.

Pachetul financiar atât pentru sectorul economic, cât și pentru dezvoltarea rurală, face parte din negocierile dintre țara candidată individuală (statul membru) și Comisia Europeană, explică sursele oficiale ale Uniunii Europene.

De regulă, la determinarea alocațiilor oferite din Fondul European de Garantare pentru Agricultură se iau în considerare date de referință istorice (suprafață, producție, șeptel de animale etc.);

În timp ce alocațiile acordate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală se bazează pe ajustări structurale specifice unității administrative, orientarea politicilor și nevoile de dezvoltare rurală. 

Finanțarea PAC este revizuită periodic, pentru a fi mai eficientă și pentru a corespunde necesităților și provocărilor din sectorul agricol comunitar.

Noua perioadă de finanțare a început în 2023 și va dura până în 2027 și se axează pe distribuirea mai echitabilă a fondurilor în special în sprijinul fermelor mai mici și fermierilor tineri, pe protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, precum și a susținerea statelor membre în definirea planurilor naționale.

În același timp, viziunea Comisiei Europene pentru agricultură și sectorul alimentar publicată în februarie 2025, punctează patru domenii prioritare pentru perioada ulterioară:

  • creșterea atractivității agriculturii pentru generațiile viitoare;
  • asigurarea unui sector agroalimentar competitiv și rezilient;
  • adaptarea sectorului agroalimentar la exigențele viitorului;
  • și asigurarea unor condiții de viață și de muncă echitabile în zonele rurale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Site, logo și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură

Simplu și rapid. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›