‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători: Pomii se usucă din cauza secetei. Avem două râuri, trebuie să construim sisteme...

Producători: Pomii se usucă din cauza secetei. Avem două râuri, trebuie să construim sisteme de irigare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Schimbările climaterice au generat condiții bune pentru fenomene dezastruoase precum seceta, care afectează tot mai mult sectorul agricol în ultimii ani.

Speciile pomicole, considerate a fi mai rentabile decât culturile de câmp, ajung să fie și ele afectate de secetă în cazul în care sunt cultivate în zone unde nu este acces la irigare.

În acest an, spre exemplu, pomicultorii afirmă că vor înregistra pierderi esențiale, ploi n-au fost de săptămâni bune în unele regiuni, astfel, pomii au frunzele și fructele vestejite, care deja au început să cadă, nemaivorbind de productivitate care este mult mai redusă.

‹ adv ›

În aceste condiții, asigurarea culturilor pentru fenomene precum seceta nu-și are rostul, deoarece în acest mod fermierii doar își recuperează o parte din cheltuieli, însă problema oricum nu este soluționată.

Spre exemplu, Vladimir Davidescu, producător de piersici, care acum câțiva ani cultiva cultura pe sute de hectare, a redus esențial suprafața invocând drept principala problemă lipsa apei pentru irigare. Piersicul ajunge a fi o cultură nerentabilă, în condițiile în care nu este irigat.

„Având 5-6 tone recoltă per hectar, nu putem concura, spre exemplu, cu Grecia sau Italia. Din acest motiv, consider că tendința de reducere a suprafețelor se va menține și în următorii ani. Toată problema constă în irigare, mai precis în imposibilitatea realizării acesteia de către. La noi în țară, având două râuri din care am putea realiza irigarea, trebuie numaidecât create condițiile necesare. Ar trebui să intervină autoritățile, să asigure livrarea apei până la câmp, de unde noi și să putem deja instala sistemul. Viitorul agriculturii moldovenești depinde anume de irigare”, a menționat într-un interviu acordat Agrobiznes Vladimit Davidescu.

Totodată, pomicultorii în acest an încearcă să reducă impactul secetei udând pomii, pe cât este de posibil, cu apa din cisterne. Evident, metoda nu poate fi aplicată pe suprafețe mari.

De o săptămână absolut toți producătorii care dețin livezi fără irigare și au posibilitate udă livezile cu apa din cisterne, dar asta se întâmplă atâta timp cât mai avem apa în bazinele de acumulare. Merele cad jos din cauza insuficienței de apă, dacă nu udăm, vor cădea toate sau vom avea calibru prea mic, pretabil doar pentru procesarea acestora. În livezile unde nu este posibil de realizat udarea, Frunzele se ofilesc, fructele sunt vestejite, ne-a explicat Alexandru, pomicultor din raionul Briceni.

‹ adv ›

Despre situații similare ne-au comunicat pomicultori din raionul Soroca, Dondușeni, dar și din centrul țării. Aceștia susțin că restabilirea sistemelor de irigare trebuie realizată cât mai curând posibil, iar acest lucru nu este real de realizat dacă nu se implică autoritățile.

Recent, Guvernul a declarat că în următorul an vor fi direcționate surse din buget pentru restabilirea sistemelor de irigare din Căușeni și Ștefan Vodă, iar pentru revitalizarea sistemelor de irigare din Republica Moldova sunt necesare 135 milioane de euro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›