Respectarea normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe, numărul tot mai redus al substanțelor active care pot fi utilizate în procesul de producere a fructelor și al produselor biologice omologate sunt probleme pentru care, la început de sezon agricol, producătorii caută soluții.
Vitalie Gorincioi, președinte al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct menționează că, producătorii au astăzi nevoie nu doar de suport financiar, dar și logistic, tehnologic, să fie îndrumați cum să obțină o recoltă bogată, utilizând produsele de protecție corecte, dar și cu posibilitatea de a o vinde pe orice piață.
Pentru a discuta despre accesul la produse sigure și performante de uz fitosanitar instituțiile abilitate ale statului și reprezentanții companiilor producătoare de PUF (produse de uz fitosanitar) au fost invitați la dialog.
Discuțiile s-au desfășurat în cadrul unui atelier de lucru, organizat de Asociația Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, în cadrul programului „Parteneriate la dezvoltarea protecției integrate și fertilizării în plantațiile pomicole” la care au participat mai mult de 50 de persoane.
Igor Copacinschi, directorul Reprezentanței Bayer CropScience în Republica Moldova, subliniază că cele mai mari probleme la capitolul respectării normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe le au producătorii mici.
Nicolae Pascal este un producător agricol de la Telenești care în acest an testează un soi de măr pretabil pentru agricultura biologică în parteneriat cu o companie olandeză.
Feromonii au fost incluși în ultimele două decenii în sistemele de combatere biologică a insectelor dăunătoare. Aceștia servesc la avertizarea pentru stabilirea momentelor de aplicare a tratamentelor chimice, la stabilirea exactă a ariei de răspândire și la supravegherea nivelului populațiilor insectelor dăunătoare din pomicultură.
În ultimii ani, feromonii sunt utilizați pentru dezorientarea în masă a unor dăunători majori pentru pomicultura țării, precum viermele merelor (Cydia pomonella) și molia orientală a fructelor (Grapholita molesta).
Deși feromonii pot determina reducerea substanțială a numărului de tratamente sau în unele cazuri eliminarea totală a acestora, participanții la atelierul de lucru au evidențiat lacunele în normele legale ce reglementează plasarea pe piață a produselor pe bază de feromoni și au propus preluarea practicilor relevante din SUA și UE.
La capitolul PUF, producătorii solicită înregistrarea mai multor produse, inclusiv biologice, spre exemplu, pentru tratamentele pre-recoltare la sâmburoase care ar permite o durată mai mare de păstrare a fructelor.
La rândul lor, companiile producătoare de PUF afirmă că, sunt alocate resurse enorme pentru cercetare și dezvoltare a produselor noi pe bază de noi molecule de generație nouă.
Comentarii