‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPracticele franceze de fertilizare și protecție a viței de vie au fost prezentate în...

Practicele franceze de fertilizare și protecție a viței de vie au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat de ONVV

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe data de 25 aprilie curent, Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat seminarul „Managementul solului și Fertilizarea viței de vie. Protecția viței de vie în condițiile anului 2019”, care a adunat peste 50 de specialiști din domeniul viticulturii din întreaga țară. Participanții s-au informat din prima sursă despre noile tendințe tehnologice care asigură o calitate mai înaltă a strugurilor și a produselor vinicole.

Vladimir Corobca, expert coordonator  în cadrul ONVV, a menționat pentru Agrobiznes că, acest seminar a fost organizat pentru a îmbogăți bagajul de cunoștințe a specialiștilor din sectorul vitivinicol din țară, deoarece circa 75% din calitatea vinului este garantată de cea a strugurilor.

„Subiectele discutate sunt foarte importante pentru sectorul vitivinicol din țară, deoarece solurile din Republica Moldova sunt deosebite, favorabile pentru dezvoltarea acestei culturi. Astfel, în majoritatea cazurilor, viticultorii aplică doar fertilizări foliare. Administrarea îngrășămintelor în sol se practică destul de rar. Asigurarea optimă cu macro și microelemente generează struguri de calitate, ceea ce este demonstrat. În Moldova, preponderent, solul în vii este întreținut după sistemul „ogor negru”, iar în cadrul seminarului sunt prezentate alternative eficiente. Practicile franceze demonstrează că fertilizarea viței de vie, înierbarea solului și alte măsuri au o influență pozitivă asupra calității strugurilor și, nemijlocit, vinului”, a menționat Vladimir Corobca.

‹ adv ›

Potrivit participanților, temele discutate în cadrul seminarului sunt utile și actuale, iar implementarea tehnologiilor prezentate le va asigura un vin de calitate și acces pe piețe noi de desfacere.

„Seminarul respectiv mi se pare foarte util, deoarece au fost prezentate recomandări importante privind fertilizarea și protejarea viței de vie. Multe procedee prezentate în cadrul evenimentul nu le cunoșteam până acum. Exportăm vinurile preponderent în Europa de Est și depunem maxim efort pentru a corespunde cerințelor pieței”, a spus Gheorghe Frangu, Combinatul de vinuri din Taraclia.

 

„Acest schimb de experiență este absolut necesar pentru noi, mai ales preluarea bunelor practici aplicate în UE. Producerea soiurilor tehnice de calitate, necesită multă grijă și implementarea permanentă a tehnologiilor noi. Unul dintre cele mai importante subiecte pentru mine este fertilizarea solului, expertul a relatat importanța unei fertilizări raționale, ce ar permite păstrarea microorganismelor utile. Cred că, este timpul să utilizăm și noi cât mai mulți fertilizanți organici și să ne gândim la calitatea mediului”, a conchis Viorel Golovatic, directorul executiv a Asociației IGP „Valul lui Traian”.

Producerea strugurilor de calitate depinde de mai mulți factori: alegerea corectă a terenului, combinației altoi-portaltoi, corectitudinea executării lucrărilor de înființare, managementul solului, protecția corectă a viței de vie. Respectând acești factori este obținut și un vin de calitate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›