‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrecipitaţiile din luna septembrie au întârziat semănatul cerealelor de toamnă cu aproape două săptămâni

Precipitaţiile din luna septembrie au întârziat semănatul cerealelor de toamnă cu aproape două săptămâni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Semănatul culturilor cerealiere de toamnă a început cu o întârziere de 10-12 zile din cauza precipitaţiilor din prima şi a doua decadă a lunii septembrie. Lucrările continuă. Suprafaţa culturilor de toamnă, pentru roada anului 2014, se preconizează să fie de circa 446 mii ha.

Potrivit agenţiei IPN, către data de 9 octombrie, 83% dintre terenuri erau pregătite pentru semănat. Cultura cerealieră de bază, grâul de toamnă, ocupă o suprafaţă de 130 de mii de hectare sau 40% din suprafeţele însămânţate. Semănatul acestei culturi va fi definitivat până la 20 octombrie. Orzul de toamnă a fost semănat pe o suprafaţa de 18 mii ha sau 32% din suprafeţele preconizate. Lucrările vor fi încheiate către finele lunii octombrie.

Şi rapiţa de toamnă a fost semănată pe o suprafaţă de aproape 18 mii de hectare, condiţiile agrometeorologice atestate fiind favorabile pentru răsărirea şi dezvoltarea acestei culturi.

‹ adv ›

Unii agricultori au finalizat deja semănatul grâului de toamnă şi remarcă faptul că lucrările au fost făcute într-o perioadă în care temperatura a fost cu 7-8 grade Celsius mai joasă decât de obicei.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi, a declarat că agricultorii au speranţa că temperaturile joase nu vor afecta dezvoltarea plantelor. Au mai fost ani când în Moldova timpul a fost rece la începutul toamnei, iar culturile semănate în această perioadă nu au avut de suferit prea mult.

„Acum totul depinde cât timp va mai fi cald şi cât de lungă va fi toamna. Au fost ani când era cald şi în noiembrie, aceasta ar putea ajuta cerealele de toamnă să se dezvolte normal”, a menţionat liderul producătorilor de cereale.

‹ adv ›

Nicanor Buzovoi a mai spus că a început şi recoltarea porumbului. De pe hectarele care nu au fost afectate de grindină în anul curent s-au recoltat până la 7,5 tone de grăunţe, de două ori mai mult faţă de roada din anul precedent.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›