‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPreşedintele Speranța-Con: Importatorii de zahăr vor înceta să mai facă bani nemeritați din contul...

Preşedintele Speranța-Con: Importatorii de zahăr vor înceta să mai facă bani nemeritați din contul producătorilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Discutarea la Guvern a mecanismelor de importare a zahărului contribuie la luarea deciziilor pentru ridicarea barierelor din calea dezvoltării producătorilor moldoveni de produse alimentare, consideră preşedintele Asociaţiei Producătorilor de conserve din Moldova Speranţa-Con, Ivan Sandic.

„Problema pieţei de zahăr închise a unit întreprinderi din diferite ramuri, care s-au adresat Guvernului. Aceştia sunt lideri ai industriei alimentare a ţării: companiile de conserve Orhei-Vit, Natur Bravo, Alfa Nistru, Coval&Co, Fortuna-Plus, Fabrica de Conserve din Călăraşi; întreprinderi de panificaţie şi cofetărie – Bucuria, Nefis, Franzeluţa; producătorii de băuturi răcoritoare – Coca-Cola Imbuteliere Chisinau şi Gelibert, menţionează Sandic, numindu-i cei mai mari consumatori de zahăr din RM, care anual cumpără peste 15 mii tone de materie primă dulce.

Potrivit spuselor sale producătorii speră să obţină dreptul de a importa zahăr.

‹ adv ›

„Nu împărtăşim temerile preşedintelui UniAgroProtect, Alexandru Slusari, în privinţa pericolului de prăbuşire a complexului sfeclei de zahăr, deoarece producătorii de zahăr singuri importă anual 20-30 mii tone de zahăr. Dreptul de a importa zahăr şi pentru consumatorii industriali poate afecta doar veniturile companiei care importă zahăr”, consideră el.

În opinia lui Sandic, importatorii de zahăr vor înceta să mai primească venit nemeritat din contul producătorilor autohtoni – marii consumatori industriali de zahăr”.

„Nimeni din consumatorii industria nu încearcă să obţină permisiune pentru importarea zahărului din trestie. Noi sprijinim dezvoltarea durabilă a ramurii zahărului… Dreptul de a importa asigură formarea condiţiilor libere, de piaţă, civilizate de lucru cu furnizorii de zahăr”, menţionează el.

‹ adv ›

Ivan Sandic prezintă cifre conform cărora timp de trei ani Sudzucker Moldova a importat circa 55 mii tone de zahăr ieftin.

„De ce domnul Slusari nu este indignat de acest fapt? Pe nici un producător de zahăr şi sfeclă de zahăr această situaţie nu a jenat. În prezent pe ordinea de zi este simplificarea mecanismelor complicate de importare doar pentru un număr restrâns de producători de produse alimentare şi doar în limitele a 15 mii tone anual, ceea ce constituie 20% din piaţa de consum din RM”, subliniază Sandic.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›