‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePreședintele UAPCN pentru Agrobiznes: În anul curent, așteptăm o reducere a recoltei de nuci

Președintele UAPCN pentru Agrobiznes: În anul curent, așteptăm o reducere a recoltei de nuci

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul curent, constatăm o reducere a recoltei de nuci, fapt cauzat de condițiile nefavorabile în perioada înfloritului celor mai multe soiuri, umiditatea atmosferică fiind foarte redusă, ceea ce a afectat negativ polenizarea.

Despre estimările recoltei din acest an a nucilor și preponderent cum vor fi acestea reprezentate pe piață, am discutat cu Oleg Târsână, președintele Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere (UAPCN), care a precizat că, pe parcursul ultimilor 15 ani, nucicultura în Republica Moldova se dezvolta într-un ritm accelerat, fiind printre puținele țări cu o extindere  a suprafețelor de livezi de nucă anuală foarte dinamică de cca 1500-2000 ha.

„Datorită unor întreprinderi foarte bine organizate, care operează în domeniul achiziției producției nucifere de la populație, procesatori și exportatori ai acestei producții, dar și grație cererii susținute a miezului de nucă și nucii în coajă, din partea țărilor importatoare, astăzi ramura este cu atât mai încurajată să se extindă, să se modernizeze și să lucreze activ pe toate segmentele constituiente pentru a crea o industrie cu adevărat puternică”, a menționat, pentru Agrobiznes, specialistul.

În anul precedent, producătorii s-au bucurat de roade bogate, a mai constatat Oleg Tărsână, menționând că atât piața, cât și exportatorii sunt pregătiți pentru o producție majorată, urmând ca producătorii să fie receptivi la acest semnal și, pe de o parte, să întreprindă toate eforturile pentru a mări randamentul în plantațiile lor iar, pe de altă parte, să investească în noi plantații moderne.

„Recoltele mari din anul 2017, au creat oportunitatea de a testa și capacitatea suplimentară a pieței externe de a absorbi un excedent rezultat dintr-o creștere bruscă a producției moldovenești, dar și facilitățile existente și posibilitățile lor de a procesa o cantitate semnificativ mai mare de nuci. Cu atât mai mult cu cât, prețul mediu de vânzare a miezului calitativ, în 2017, a fost de 110-115 lei, iar pentru sezonul 2018, prețurile cu siguranță nu vor fi mai mici”, a subliniat președintele Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere.

‹ adv ›

Oleg Târsână spune că este devreme de a estima care va fi recolta în acest an, dar cu siguranță va fi una mai mică, dacă e să comparăm cu anul precedent, în care datorita condițiilor meteo favorabile, recolta la nuc a fost neobișnuit de înaltă.

„Constatăm cu regret,  în acest an, o reducere a recoltei prognozate la nuci, fapt cauzat de condițiile nefavorabile în perioada înfloritului. Este un fenomen care probabil putea fi evitat prin aplicarea unor măsuri agrotehnice, dar puțini nucicultori au această experiență și știu să reacționeze prompt și corespunzător la diverse provocări naturale. Este necesar sa învățăm, din aceste experiențe, și să instituim un mecanism de avertizare a nucicultorilor despre pericolele iminente și acțiunile pe care ei trebuie sa le întreprindă pentru a preveni pierderile de recolta”.

Menționăm că, statul oferă subvenția de 18000 lei pentru înființarea unui hectar de livadă de nuc. De asemenea, fermierii pot beneficia de subvenții la procurarea tehnicii agricole, investiții în rețelele de aducțiune a apei și sistemele de irigare a livezilor.

„Acest ajutor va fi menținut și în următoarea perioadă, iar Uniunea asociațiilor producătorilor de culturi nucifere depune eforturi pentru a crea o imagine de marcă producției nucifere moldovenesti, prin elaborarea unui brand de țară și participarea la expoziții a producătorilor într-un singur pavilion”, a conchis Oleg Tărsână.

Amintim că, anual, Republica Moldova exportă circa 10-12 mii tone de nuci în mare parte în Europa (Franța, Germania, Austria, Grecia, Turcia).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›