‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPresiunea pe prețul grâului continuă: Anunțul Rusiei și reluarea activității coridorului de export -...

Presiunea pe prețul grâului continuă: Anunțul Rusiei și reluarea activității coridorului de export – principalele motive

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața europeană încă suferă din cauza creșterii stocurilor pentru grâu anunțate de Comisia Europeană joi, rezultatul unei scăderi a exporturilor în condițiile unei concurențe puternice din partea surselor din Marea Neagră.

În plus, prețul grâului a fost revizuit în jos vineri pe Euronext, motivul principal fiind reluarea activității coridorului temporar de export.

Potrivit Agritel, în portul Odesa din Ucraina activitatea a fost reluată vineri, oferind asigurări comercianților, dar exercitând o presiune sporită asupra prețurilor grâului.

Prețul rapiței a reușit să-și revină, în ciuda unei revizuiri în sus a producției UE27 de către Comisia Europeană la 19,8 milioane de tone, comparativ cu 19,6 milioane de tone anterior. Prețurile cresc ca răspuns la creșterea accentuată a prețurilor șrotului de soia în Chicago.

Europa are probleme la export

Comisia Europeană și-a redus obiectivul de export pentru grâu de la aproape 33 mil. t la 31 mil. t. Motivul este că buna competitivitate a produselor de origine rusă duce la faptul că exporturile țărilor europene rămân sub nivelul așteptat, notează analistul Agrarheute Olaf Zinke.

Până la 22 octombrie, cantitatea exportată a fost de aproape 9,6 milioane de tone, cu 23% mai puțin decât la aceeași dată anul trecut (12,4 milioane de tone).

‹ adv ›

Pe de altă parte, cantitatea importată este de 3,8 milioane de tone, cu aproximativ 69% mai mare decât anul trecut (2,3 milioane de tone).

Din aceasta, 1,7 milioane de tone, sau 63%, provin din Ucraina – alte 11,5% din Canada, iar restul din Moldova, Rusia și Serbia. Principalii beneficiari sunt, cu o mare diferență, Spania și Italia.

Rusia cu o recoltă foarte mare – reduce cota de export

Fermierii ruși ar putea recolta aproximativ 140 de milioane de tone de cereale în 2023, a declarat vicepremierul Victoria Abramchenko pentru TASS.

„Până acum, au fost recoltate aproximativ 137 de milioane de tone de cereale și aproximativ 90 de milioane de tone de grâu. Aceasta va fi a doua cea mai mare recoltă, de aproximativ 140 de milioane de tone, după 158 de milioane de tone anul trecutю În ceea ce privește exportul – ar trebui să fie de aproximativ 60 de milioane de tone. Per total, vom fi cu încredere cel mai mare exportator de grâu din lume”, a spus Abramchenko.

‹ adv ›

Tariful vamal al Rusiei pentru exporturile de grâu fost redus de la 5.734,7 ruble (59,91 dolari SUA) pe tonă la 5.297,7 ruble (55,36 dolari SUA) pe tonă în perioada 25-31 octombrie 2023.

Franța prezintă rezultatele privind campania de semănat

În cel mai recent raport Céréobs, FranceAgriMer a raportat că semănatul grâului moale în Franța a avansat cu 54% la 23 octombrie, comparativ cu 53% – media pe cinci ani și 61% în aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește orzul, 69% fusese semănat, exact conform mediei pe cinci ani, comparativ cu 78% până la această dată anul trecut.

Până la 23 octombrie 2023, 85% din culturile de porumb fuseseră recoltate, comparativ cu 74% pentru media pe cinci ani și 96% pentru anul trecut.

Pe frontul macroeconomic, operatorii vor urmări îndeaproape întâlnirea de mijloc de săptămână a Fed și publicarea PMI-ului manufacturier al Chinei, în timp ce pe frontul geopolitic atenția va continua să se concentreze asupra evoluțiilor din Orientul Mijlociu.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›