‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
-5.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul cerealelor - în creștere. Canicula persistă în SUA și Europa

Prețul cerealelor – în creștere. Canicula persistă în SUA și Europa

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta în principalele zone de cultivare a porumbului (centura de porumb) a dus la creșterea prețurilor în SUA. În timpul tranzacțiilor de vineri, 16 iunie, prețurile au continuat să crească în SUA și Europa. 

Ultimul raport Agritel publicat astăzi indică pentru 16 iunie restabilirea prețurilor pentru toate mărfurile agricole, după Chicago.

Acest lucru s-a datorat în principal acoperirii scurte de fonduri pe fondul secetei persistente din centura de porumb.

‹ adv ›

Furtunile de ieri din Franța au atenuat deficitul de apă pentru culturile de primăvară. Ca de obicei, precipitațiile au variat de la un loc la altul.

Pe arena internațională, Indonezia a semnat un acord cu India pentru a importa aproximativ un milion de tone de orez. Algeria cumpără grâu pentru livrările din august.

Pe frontul geopolitic, tensiunile persistă în Ucraina. Rusia amenință că va rezilia acordul privind coridorul verde.

‹ adv ›

Kremlinul a anunțat joi că nu vede perspective pozitive pentru reînnoirea Acordului privind exportul de cereale din bazinul Mării Negre, deoarece părțile acordului care afectează Rusia nu sunt îndeplinite. 

Vineri, FranceAgriMer a raportat o evaluare a recoltei pentru grâu la 85% de la bun la excelent, în scădere cu 3 puncte față de săptămâna precedentă, pentru orzul de toamnă de 85%, iar pentru orzul de primăvară la 83%, în scădere cu 2 puncte și, respectiv, 6 puncte față de săptămâna precedentă.

Pentru porumb evaluarea a scăzut, de asemenea, cu 2 puncte, cu 86% evaluat ca bun spre excelent.

‹ adv ›

Prețul rapiței a crescut brusc în urma creșterii prețului uleiului vegetal, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Analiza publicată vineri de către analistul Olaf Zinke, Agrarheute, indică o creștere a prețului în SUA cu 5%. Prețurile cresc și în Europa. Motivul este valul de căldură de pe ambele maluri ale Atlanticului și preocupările legate de noua recoltă. 

În legătură cu posibila anulare a acordului privind exporturile de cerealele, situația globală a aprovizionării s-ar putea dovedi a fi semnificativ mai proastă decât se aștepta.

Olaf Zinke menționează, că seceta extremă din mari zone ale Europei va avea probabil un impact semnificativ asupra potențialului de producție al culturilor de primăvară.

În schimb, prognozele pentru recolta culturilor de toamnă este una pozitivă, acestea fiind mai puțin afectate de secetă. Culturile de toamnă cultivate pe terenuri cu soluri grele vor fi mai puțin afectate decât cele de pe terenurile ușoare, estimează analiștii.

„Prognozele privind seceta sunt din ce în ce mai rele de fiecare dată când apar informații noi. O mare parte a centurii de porumb va fi uscată. Atât modelele de prognoză meteo europene, cât și cele americane prognozează o situație foarte secetoasă pentru următoarele 10 zile”, a declarat vineri Sherman Newlin, analist la Risk Management Commodities, pentru agenția de presă Reuters. 

Îngrijorările cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră, împreună cu seceta în curs din Spania și nordul Europei, au reaprins temerile cu privire la disponibilitatea de grâu la nivel mondial.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›