‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul cerealelor - în scădere pe bursele internaționale

Prețul cerealelor – în scădere pe bursele internaționale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În timp ce livrările continuă din porturile Dunării și Ucrainei și din Marea Azov din Rusia, prețul grâului european cedează presiunii în scădere într-un context de lipsă de competitivitate la export.

Prețuri cereale Euronext:

Prețuri DAP Constanța:

Prețuri DAP Varna:

Potrivit Agritel, odată cu scăderea prețurilor la grâu, comerțul își revine pe arena internațională. Algeria ar fi cumpărat ieri între 600.000 t și 800.000 t de grâu cu livrări pentru luna octombrie, la un nivel inițial de preț de aproximativ 276 USD/t CIF, de origine opțională și probabil în mare parte din Marea Neagră.

Tunisia a lansat o licitație pentru achiziția a aproximativ 120.000 t de grâu. După ce a lansat o primă licitație săptămâna trecută pentru 1 august, Bangladesh este din nou în piață cu o a doua licitație pentru 13 august.

‹ adv ›

În sectorul semințelor oleaginoase, presiunea puternică de vânzare a fondurilor asupra boabelor de soia din SUA, din cauza vremii mai favorabile pentru culturi, a afectat atât prețurile la rapița canadiană, cât și cea europeană.

Cu închiderea ieri seară a scadenței pentru august 2023 a contractului pentru rapiță Euronext, acum scadența pentru noiembrie 2023 este pe primul loc la acest produs. Aceasta din urmă afișează o reducere istorică de peste 100 $/t sub omologul său din Winnipeg.

Similar Europei, prețurile grâului din SUA scad în absența oricăror tensiuni noi în Marea Neagră în ultimele zile.

‹ adv ›

Îmbunătățirea condițiilor meteo din Statele Unite cu vreme mai răcoroasă și umedă a liniștit traderii ieri și a influențat prețurile la porumb și soia, deoarece perioada de înflorire a porumbului a ajuns la sfârșit, iar cea a soiei urmează să înceapă.

Fondurile din SUA au continuat ieri vânzările masive de cereale, cu 25.500 de loturi de soia, 15.000 de loturi de porumb și 16.500 de loturi de grâu.

În același timp, condițiile meteorologice au fost mai aspre în ultimele săptămâni datorită valului de căldură recent care s-a răspândit într-o mare parte a Statelor Unite. Aceasta se reflectă în scăderea mult mai mare decât se aștepta în evaluările culturilor publicate aseară de USDA pentru toate produsele:

  • Porumb: 55% bun până la excelent – (61% acum un an).
  • Soia: 52% bun până la excelent – (60% acum un an).
  • Grâu de primăvară: 42% bun până la excelent – (70% acum un an).

Între timp, după o săptămână foarte aglomerată, vânzările de soia din SUA continuă în noua campanie, USDA anunțând vânzări excepționale de 132.000 de tone către China.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›