Prețul îngrășămintelor a atins niveluri record pe parcursul anului 2021, afectând esențial costurile de producție ale fermierilor, în special pentru acest sezon.
La nivel local, fermierii au fost nevoiți să achite de 2-4 ori mai mult pentru principalele tipuri de îngrășăminte achiziționate.
După ce au fost atinse cote maxime în lunile noiembrie-decembrie, la nivel mondial se atestă o mică reducere a prețurilor.
Spre exemplu, pentru uree care la începutul anului 2021 se vindea la bursele internaționale cu 280 de dolari per tonă, pe 19 noiembrie a fost atins maximul de 934 de dolari, iar vineri, 14 ianuarie 2022, prețul era de 817,5 dolari.
Fermierii din emisfera nordică și-au acoperit deja parțial nevoile, iar deocamdată pot aștepta. Pe acest fond, în SUA, a fost înregistrată o scădere a prețurilor pe piața fizică.
La nivel european însă, prețurile nu au scăzut semnificativ, doar cu aproximativ 20 de dolari per tonă, din cauza problemelor legate de resursele energetice limitate ce afectează producerea.
Unii analiști prognozează că scăderea prețului la îngrășăminte la nivel regional ar putea avea loc dacă prețul pentru gaz va continua să scadă pe parcursul a 2-3 luni, astfel încât fabricile de îngrășăminte să poată continua activitatea.
În acest articol, am încercat să sumăm câteva aspecte importante:
- Factori ce contribuie la menținerea prețurilor mari pentru îngrășăminte.
- De ce este afectat importul și prețul îngrășămintelor la nivel local.
- Când prognozează specialiștii scăderea prețului pentru îngrășăminte.
Factori ce contribuie la menținerea prețurilor mari pentru îngrășăminte
Specialiștii nu se grăbesc să numească scăderea de preț înregistrată drept un indicator de reducere a prețurilor și despre o oarecare stabilitate în continuare, motivul incertitudinii fiind prețurile prea mari pentru gaz, incertitudinea politică ce marchează importurile de îngrășăminte la nivel regional din țări cum ar fi Belarus sau Rusia, dar și inflația care face mai mari costurile de producere.
Un factor de menținere a prețurilor la nivel internațional este situația pe piața chineză. Potrivit analiștilor DTN, China va limita activitatea fabricilor din cauza nivelului prea ridicat de poluare. Astfel, ar putea fi suspendată activitatea unor fabrici până la Jocurile Olimpice.
În același raport, se arată că unele companii din Europa au anunțat la începutul săptămânii precedente că vor înceta achizițiile de potasiu din Belarus (Belaruskali) până la 1 aprilie, deoarece sancțiunile internaționale au făcut imposibilă continuarea comerțului.
În plus, prețurile globale ale potasiului ar putea continua creșterile după ce SUA a impus sancțiuni companiei Belarus Potash Company (BPC).
Pe de altă parte, fermierii și consumatorii deja se confruntă cu costuri vertiginoase și cu o economie globală afectată de creșterea inflației.
De ce este afectat importul și prețul îngrășămintelor la nivel local
Importul de îngrășăminte din Rusia este afectat de cotele stabilite, dar și problema transportării de îngrășăminte prin Ucraina, din cauza tensiunii politice dintre aceste 2 țări.
Pe de altă parte, Azomureș, care este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, și-a oprit activitatea din cauza prețului prea mare la energie.
În acest context, comercianții de îngrășăminte afirmă că posibilitățile de import ale îngrășămintelor sunt limitate.
Unele companii din Moldova realizează importuri de îngrășăminte din Uzbekistan și Turkmenistan, pentru a face față cererii.
Totuși, pentru mai multă siguranță, ar trebui identificate opțiuni de realizare a importurilor din mai multe țări.
Când se prognozează scăderea prețului pentru îngrășăminte?
Chiar dacă prețurile pentru gaz vor scădea, analiștii spun că această scădere trebuie să se mențină pe parcursul a două sau trei luni astfel încât uzinele de îngrășăminte să poată activa conform capacităților și să nu fie nevoite să-și sisteze activitatea peste o lună. Aceste întreruperi ale activității costă foarte mult.
Specialiștii susțin că rațional ar fi să așteptăm o scăderea a prețurilor la nivel regional la finele sezonului de utilizare a acestora în cantități mari, atunci când cererea pentru îngrășăminte scade.
Totodată, nu este clar încă ce cantități de gaz vor fi consumate în sezonul rece, mai sunt încă aproximativ 3 luni în care consumul de gaz pentru încălzire ar putea fi înalt.
Respectiv, abia pentru luna iunie-iulie traderii prognozează scăderea prețurilor pentru îngrășăminte.
Pe de altă parte, nu ar trebui să ne așteptăm la prețurile de acum un an, în condițiile în care inflația își pune tot mai mult cuvântul.
Comentarii