‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul îngrășămintelor în 2024 - mai mic, dar prea mare pentru fermieri

Prețul îngrășămintelor în 2024 – mai mic, dar prea mare pentru fermieri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața îngrășămintelor la nivel mondial rămâne stagnantă, cu o creștere ușoară a prețurilor pentru uree, caracteristică perioadei de pregătire pentru fertilizările de primăvară.

2023 a fost un an punctat de o scădere a prețurilor la îngrășăminte, care atinseseră niveluri record în 2022, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Războiul a avut ca impact și afectarea aprovizionării cu îngrășăminte cu potasiu.

Pentru anul 2023, Asociația Internațională a Îngrășămintelor prognoza că consumul mondial de îngrășăminte să se redreseze cu 4%, până la 192,5 milioane de tone. Amintim că, în 2020 a fost utilizat un nivel record de 200,2 milioane de tone.

În prima jumătate a acestui an, piața, cel mai probabil, va rămâne la fel stagnantă, însă ar putea exista o oarecare neclaritate în ceea ce privește perspectivele îngrășămintelor, deoarece incertitudinea încă valabilă din Marea Roșie și perspectivele exporturilor de îngrășăminte din China ar putea limita fluxurile comerciale globale în lunile următoare.

Potrivit unei analize DTN, prețurile cu amănuntul ale îngrășămintelor continuă să funcționeze pe ambele părți ale neschimbării.

La nivelul UE, analiștii indică aceeași stagnare a pieței pe care o anunțau în noiembrie și la sfârșit de an. Prețurile cerealelor în scădere și costurile mari de producție rămân principalele motive care fac fermierii să cumpere mai puține îngrășăminte.

‹ adv ›

Printre cele mai bulversate, pe lângă cele menționate, rămân a fi țările de regiune ce sunt afectate de războiul din Ucraina, printre care se numără Moldova, țara, pe bună dreptate spus, cea mai vulnerabilă și mai puțin protejată la acest capitol.

La nivel local, piața încă este puțin activă, fermierii abia urmează să achiziționeze îngrășăminte. Pe de altă parte, în acest an, nici cererea și nici oferta nu corespund mediilor anilor precedenți.

Condiții bune ale vremii pentru aplicarea îngrășămintelor, dar lipsă de bani

Precipitațiile destul de generoase din ultima perioadă înregistrate în țară indică o probabilitatea înaltă de asimilare a îngrășămintelor administrate, dar și promit un start bun al culturilor, însă lipsa banilor fac fermieri să investească mai puțin în îngrășăminte. Astfel, aceștia reduc normele de aplicare.

„La capitolul ofertă, majoritatea importatorilor fac achiziții foarte atent, din cauza că nu pot estima capacitatea de cumpărare a fermierilor. Totuși, volumele ar putea fi compensate în lunile februarie, martie.

Dacă e să vorbim de situația financiară a fermierilor locali, la sigur este mult mai rea comparativ cu anul 2021, am putea spune că e similară anilor 2008-2009, însă atunci fermierii aveau speranța că lucrurile se vor schimba spre bine. Acum, ținând cont de incertitudinea creată în regiune și evoluția prețului cerealelor și oleaginoaselor, fermierii, în mare parte, nu au speranță că lucrurile se vor remedia”, menționează Stanislav Demeanciuc, reprezentantul grupului EuroChem.

‹ adv ›

La moment, spre deosebire de perioada anterioară când prețul gazului avea impact major asupra formării prețului îngrășămintelor, la nivel regional, principalul factor ce influențează prețul sunt cheltuielile de logistică. Acestea ajung să genereze până la 30-50% din costuri.

„Problema prețurilor mici ale recoltei și cele de logistică, cel mai probabil, se vor menține”.

O tendință observată tot mai mult pe piață ține de reorientarea fermierilor spre îngrășămintele lichide, în detrimentul celor solide.

„În general, îngrășămintele lichide sunt puțin mai ieftine decât cele granulate, ceea ce și face fermierii să opteze pentru acestea. În acest an, principalul indicator după care se vor orienta fermierii la achiziția îngrășămintelor nu va fi eficiența, ci prețul.

Fiecare fermier va face un calcul în ceea ce ține de cantitatea de îngrășăminte administrată, în funcție de adaosul de recoltă estimat pe care o vor genera și estimările optimiste sau pesimiste ale fiecăruia privind prețurile de comercializare ale recoltei”, adaugă Stanislav Demeanciuc.

Tradițional, mai aproape de sezonul de aplicare a îngrășămintelor cu azot se estimează o creștere a prețurilor generată de creșterea cererii, însă nu ne putem aștepta la o creștere din anii precedenți.

„Totuși, per general, nu ne așteptăm la o scădere drastică a consumului de îngrășăminte. Orientativ, ne așteptăm la un consum puțin mai mic decât anul trecut, adică o tendință înregistrată în ultimii ani din cauza problemelor din regiune și instabilității financiare a fermierilor. Se prognozează o scădere a consumului de îngrășăminte cu fosfor și potasiu, respectiv în perioada de toamnă, mai puțin pentru azot care este crucial în dezvoltarea plantelor”.

Precum am menționat, prețurile ureei au crescut ușor recent pe piața globală, dar sunt în general mai mici comparativ cu alte tipuri de îngrășăminte cu azot utilizate de fermieri (de exemplu prețurile pentru azotatul de amoniu în Europa de Vest continuă să fie afectate de cererea redusă), indică analistul Olaf Zinke, Agrarheute.

Analistul Olaf Zinke menționează că, piața UE are semne de corecție descendentă pentru prețul îngrășămintelor cu potasiu, deoarece condițiile de creștere rămân slabe, ceea ce înseamnă că cererea de potasiu este, de asemenea, foarte scăzută și mulți fermieri nu vor cumpăra potasiu la prețurile curente.

„În Moldova, capacitatea de cumpărare a fermierilor este foarte mică. Mulți dintre aceștia caută opțiuni de creditare pentru achiziția inputurilor, sau propun schimbul pe cereale. Nu este o problemă atât de mare că astăzi este anevoios, problema majoră este că nu avem prognoze pozitive nici pentru viitor”, a conchis Stanislav Demeanciuc.

Vedeți aici Evoluția și estimări pentru piața îngrășămintelor realizată la finele anului 2023.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›