‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPreţul petrolului îşi continuă ascensiunea spre pragul de 100 de dolari pentru un baril

Preţul petrolului îşi continuă ascensiunea spre pragul de 100 de dolari pentru un baril

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cotaţiile petrolului își continuă ascensiunea spre nivelul de 100 de dolari pentru un baril săptămâna aceasta, datorită întreruperilor de aprovizionare în Libia și așteptărilor privind o nouă reducere a stocurilor în SUA, notează mold-street.com.

Astfel, marţi, 12 septembrie, ţiţeiul marca Brent a depășit pragul de 92 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii noiembrie 2022.

Se întâmplă pe măsură ce piețele petroliere anticipează datele privind inflația din SUA pentru luna august și decizia Băncii Centrale Europene privind rata dobânzii la sfârșitul acestei săptămâni.

‹ adv ›

În plus, se așteaptă ca săptămâna aceasta să aducă o nouă scădere a stocurilor de țiței din SUA și, în absența oricărei știri macro negative, ascensiunea către 100 de dolari pe baril va continua.

La aceasta contribuie şi furtuna ce perturbat livrările de petrol din Libia. Lovită de uraganul Daniel de câteva zile deja, Libia a închis patru porturi petroliere – Ras Lanuf, Es Sider, Brega și Zueitina – deoarece autoritățile de stat au menținut infrastructura petrolieră în alertă maximă și au ordonat ca lucrătorii să restricționeze orice mișcare între porturi.

În acelaşi timp, OPEC în raportul său și-a menținut estimările privind creșterea cererii de petrol în 2023 cu 2,4 milioane barili pe zi, iar perspectivele de creștere pentru 2024 au rămas la nivel „sănătos” de 2,2 milioane barili pe zi. Raportul OPEC a evidențiat, de asemenea, prăpastia dintre cerere și ofertă pe termen scurt.

‹ adv ›

Specialiştii estimează că reducerile producţiei şi exportului de petrol ar putea trage Arabia Saudită în recesiune.

Pe măsură ce Arabia Saudită și-a prelungit reducerile de producție de petrol de 1 milion barili pe zi până în decembrie, ceea ce semnfică o scădere de 9% a producției de la an la an, cea mai mare din ultimii 15 ani, analiştii se aşteaptă cel mai mare exportator de petrol să fie martor la o uşoară reducere cu 0,2% a PIB-ului anul acesta.

Creşterea cotaţiilor la petrol se reflectă în scumpirea treptată a produselor petroliere pe piaţa internă a Republicii Moldova, benzina A95 ajungând la un preţ de 26,35 lei pentru un litru, iar motorina – la un preţ de 23,75 lei pentru un litru, potrivit datelor ANRE.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›