Preţul unui kilogram de semințe de floarea soarelui la producători a ajuns la 8,50 lei, cu circa 50% mai mult decât era un an în urmă. De vină este seceta și recolta mai mică din acest an.
Potrivit datelor furnizate de producători agricoli și de reprezentanții traderilor și fabricilor de ulei, în aceeași perioadă a anului trecut un kilogram de semințe de floarea soarelui era achiziționat la un preț de 5,50 – 5,70 lei, în dependență de distanța de la producător la elevator sau la procesator.
Seceta este de vină
Potrivit Mold-street, creșterea prețului la semințele de floarea soarelui a început încă în lunile de primăvară când a devenit clar că din cauza lipsei de precipitații recolta din acest an va fi mult mai mică decât în 2019. Astfel, deja în luna aprilie 2020 prețul unui kilogram de floarea soarelui a ajuns la 7,10-7,20 lei kilogramul.
În septembrie 2020, când a început recoltarea culturii de floarea soarelui prețurile pentru un kilogram de semințe au crescut brusc până la 8,3 – 8,5 lei, preț care nu a mai fost înregistrat în ultimii ani.
La finele lunii septembrie însă prețurile au scăzut brusc cu aproape un leu, spre nemulțumirea producătorilor. Ulterior prețurile au revenit la cotații mai mari și în prezent oscilează între 8,40 și 8,60 lei pentru un kilogram.
Scumpirea semințelor a avut ca efect și majorarea, de la începutul lunii octombrie, a prețului la uleiul vegetal, cu 10-15%.
De notat că anterior chiar cel mai mare procesator de semințe de floarea soarelui se arăta îngrijorat de situația creată în agricultură, care ar amenința să lase întreprinderea fără materie primă. Or, din cauza secetei recolta din acest an de semințe de floarea soarelui va fi mult mai mică, potrivit unor estimări cu circa 40% mai redusă decât în 2019.
Cine face jocurile pe piață
Menționăm că cel mai mare jucător pe piața uleiului de floarea soarelui este grupului Trans-Oil, care deține fabrici la Bălți și Ceadîr Lunga. Totodată el este și cel mai mare exportator de ulei, cu o cotă de circa 90%.
În schimb, la semințe cel mai mare exportator în 2019 a fost firma Orom-Imexpo din Orhei cu o cotă de circa 11%.
Urmează Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț cu 8,2%, Crist-Valg SRL din Hîncești – cu 8,0%, Biz-Agro SRL din Cupcini, Edineț – cu 6,7% și Agrofloris-Nord SRL – cu 6,6%.
Mai precizăm că anul trecut, Republica Moldova a exportat un volum record de circa 450.000 tone de semințe de floarea soarelui.
Comentarii