‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețul terenurilor agricole în România a explodat. Cât a ajuns să coste un hectar...

Prețul terenurilor agricole în România a explodat. Cât a ajuns să coste un hectar de pamânt

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile terenurilor agricole în România sunt în continuă creștere în ultima perioadă, chiar și în județele mai sărace ale țării. În județul Vaslui, spre exemplu, terenurile agricole din jurul centrelor urbane au ajuns să se vândă la prețuri uriașe. Parcelele arabile situate în zona orașelor au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri ce variază între 95.000 lei românești/hectar și 107.000/hectar. Anul trecut, proprietarii de pământ au lansat 3.798 de oferte de vânzare de teren, pentru o suprafață totală de 3.323 hectare, informează estnews.ro.

„Se vând la prețuri mari terenurile de la limita cu municipiul Vaslui, cum ar fi cele de la Brodoc, Mărășeni, Muntenii de Jos și Muntenii de Sus. Au prețuri mari și terenurile din jurul celorlalte centre urbane cum ar fi Huși, Negrești sau Bârlad. În afara acestor terenuri de lângă orașe, care au niște tarife mai mari, prețurile variază în general între 10.000 și 30.000 de lei/hectar, în funcție de fertilitatea terenului”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În ultimii ani, mii de hectare de teren extravilan au fost tranzacționate pe piața liberă. În cursul anului 2018, proprietarii de pământ din județul Vaslui au formulat 3.210 oferte de vânzare, pentru o suprafață totală de 2.900 hectare de teren agricol extravilan. În cursul anului 2017, s-au înregistrat 2.576 cereri de oferte de vânzarea pentru 2.657 hectare.

Citește și despre Suprafața terenurilor agricole din România deținută de străini – ce indică datele oficiale.

Piața funciară din România a fost liberalizată începând din data de 1 ianurie 2014.

„Terenurile s-au tranzaționat în permanență, oamenii vând și cumpără. De regulă, cumpărătorii sunt arendașii care lucrează pământul. E foarte bine că arendașii cumpără, pentru că ei fac investiții în mașini agricole, mențin fertilitatea solului și sunt cei mai îndreptățiți să achiziționeze terenurile”, a mai adăugat Gigel Crudu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii