De la recolte record estimate la începutul sezonului, la reduceri drastice a acestora din cauza secetei și atingerea prețurilor record – sezonul pentru cultura florii soarelui s-a dovedit a fi unul dintre cele mai marcate.
Specialiștii estimează că și în continuare acesta ar putea fi susținut de prețuri mari. Spre exemplu, potrivit experților Latifundist.com, a doua jumătate a sezonului de comercializare a semințelor de floarea soarelui va fi și mai anevoioasă din cauza insuficienței de materie primă. Iar acest lucru ar însemna prețuri mari pe parcursul întregului sezon.
Asociațiile de profil din România, potrivit Agerpres, estimează că producătorii recoltează cu circa 50% mai puține semințe de floarea soarelui în acest an. Aceștia prognozează un deficit de semințe pe piața internă, pe care nu-l vor putea acoperi prin intermediul importurilor din Moldova sau Ucraina, în special, care va fi simțit în lunile martie-aprilie 2021.
Între timp, în Ucraina prețurile pentru floarea soarelui se mențin la niveluri înalte. Spre exemplu, potrivit Nibulon.com, prețul de achiziție a florii soarelui de la producător în dependență de zonă variază de la 14700 la 15000 de grivne per tonă (440,4-449,4 euro).
Totodată, potrivit Agritel, prețurile în Ucraina nu sunt influențate, precum se întâmplă tradițional în fiecare an, de campania de recoltare, menținându-se la unele dintre cele mai înalte niveluri.
Cu toate acestea, pe piața locală, în ultimele zile, prețurile au scăzut, după ce au atins nivelul de 8,5 lei per kilogram vinerea trecută (16.10.2020). La moment, fermierii comercializează floarea soarelui la prețul de circa 8-8,3 lei per kilogram ( aproximativ 0,41 euro), 8,5 lei fiind oferiți în cazul în care fermierii realizează livrările. O bună parte din fermierii intervievați de Agrobiznes consideră că prețurile sunt reduse artificial de către cei care achiziționează semințe de floarea soarelui la nivel local.
În același timp, pe piețele externe au crescut esențial prețurile și pentru uleiul de floarea soarelui, în Rusia atingând un nivel record. Potrivit Agroinvestor, în ultima săptămână prețul uleiului a crescut cu 6,6%, ajungând la 74,2 mii de ruble per tonă (aproximativ 812,6 euro), inclusiv TVA.
Comentarii