‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețurile mondiale la alimente au atins în decembrie cea mai ridicată valoare din ultimii...

Prețurile mondiale la alimente au atins în decembrie cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Preţurile mondiale la alimente au crescut în decembrie, pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani, ca urmare a majorării puternice a preţurilor la uleiurilor vegetale, zahăr şi lactate, precum şi a relansării preţurilor la cereale, a informat joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna decembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,5% comparativ cu luna noiembrie, până la 181,7 puncte, cea mai ridicată valoare de după luna decembrie 2014.

Pe ansamblul anului trecut, indicele preţului produselor alimentar calculat de FAO a înregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decât în 2018 dar, cu toate acestea, cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte înregistrat pe ansamblul anului 2011.

‹ adv ›

Organizaţia a subliniat că în luna decembrie 2019 indicele care măsoară preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4% faţă de luna noiembrie, ceea ce înseamnă că a crescut pentru a şasea lună consecutiv. Şi în decembrie 2019 creşterea preţului uleiurilor vegetale a fost influenţată de aprecierea preţurilor la ulei de palmier, ca urmare a cererii solide şi a îngrijorărilor cu privire la livrările limitate.

De asemenea, indicele care măsoară preţul la zahăr a înregistrat un salt de 4,8% în decembrie comparativ cu noiembrie. Această apreciere s-a datorat, parţial, majorării preţului ţiţeiului, care încurajează producătorii brazilieni de etanol să utilizeze mai multă trestie de zahăr, reducând cantitatea de zahăr disponibilă la nivel mondial.

În schimb, indicele care măsoară preţul la carne a rămas la o medie de 191,6 puncte în luna decembrie, aproape neschimbat faţă de valoarea revizuită din noiembrie. Acest sub-indicator a încheiat anul 2019 la o valoare cu 18% mai mare decât în luna decembrie 2018, ca urmare a scumpirii preţului la carnea de porc după creşterea importurilor din Asia şi a cererii interne pentru sărbători în Uniunea Europeană şi Brazilia.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›