‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrevenirea dermatitei nodulare – o nouă provocare pentru Republica Moldova, Belarus și Ucraina

Prevenirea dermatitei nodulare – o nouă provocare pentru Republica Moldova, Belarus și Ucraina

‹ adv ›
‹ adv ›

Un nou proiect al FAO vizează combaterea bolilor transfrontaliere la animale care se răspândesc în Orientul Mijlociu, Turcia, Balcani și Europa de Est.

Apariția dermatitei nodulare (DNV) în Caucaz și în Federația Rusă crește posibilitatea de răspândire ulterioară a acestei boli în alte țări din Europa de Est. Republica Moldova, Belarus și Ucraina sunt state cu risc sporit de contaminare, unde se cere dezvoltarea unui plan regional de pregătire și reacție în situații de urgență.

FAO, cu o expertiză solidă în controlul bolilor nodulare cutanate în Balcani și Caucaz, a lansat miercuri, 30 mai, un proiect regional pentru a consolida nivelul de pregătire, prevenire și reacție în cadrul unui atelier de lucru la Kiev.

Deoarece DNV este o boală nouă, serviciile veterinare din aceste țări nu au experiență în ceea ce privește bolile transfrontaliere. Consecințele sunt grave și includ pierderi economice cauzate de moartea animalelor, productivitatea redusă a animalelor, costul ridicat al programelor de vaccinare și gestionare a focarelor bolilor și, mai ales, restricțiile comerciale. Riscul unei intrări iminente a acestei boli în Belarus, Republica Moldova și Ucraina, țări încă neafectate, este foarte mare, având în vedere frontierele comune.

Atelierul de lucru reunește experți veterinari de stat, experți naționali și internaționali ai FAO, reprezentanți ai instituțiilor naționale și agențiilor internaționale.

„Este foarte important să se reducă riscurile răspândirii virusului DNV, în special în țările în care această boală nu persistă în prezent și, prin urmare, nu sunt familiarizate cu aceasta. De aceea, proiectul FAO este aici. Scopul nostru cheie este de a spori capacitatea serviciilor veterinare naționale de depistare, prevenire și control timpuriu a DNV și de a consolida cooperarea regională pentru avertizarea timpurie și răspunsul la această boală transfrontalieră, precum și sensibilizarea medicilor veterinari, agricultorilor și mediului academic”, a declarat Andriy Rozstalnyy, ofițer responsabil de producția și sănătatea animală la Oficiul Regional FAO pentru Europa și Asia Centrală.

Abordarea FAO privind controlul bolilor se bazează pe monitorizarea strictă a situației bolii prin evaluarea continuă a riscurilor, armonizarea măsurilor de prevenire și control, introducerea programelor comune de vaccinare și crearea de platforme regionale prin care țările pot împărtăși informații, bune practici și lecții învățate. Proiectul actual va aduce împreună experți de vârf pentru a găsi soluții specifice pentru fiecare țară, explorând noi abordări pentru atenuarea riscurilor și controlul epidemiilor dacă este necesar.

‹ adv ›

FAO a elaborat deja un model de plan de contingență pentru DNV pentru a ajuta serviciile veterinare în elaborarea propriilor planuri naționale de urgență specifice țărilor lor. Acest plan va fi un instrument cheie pentru pregătirea și controlul bolii în cadrul proiectului. De asemenea, a fost elaborat și tradus în limba română, rusă și ucraineană un manual pentru medicii veterinari de teren, care va fi tipărit și distribuit medicilor veterinari din aceste trei țări.

Acest atelier de lucru de două zile va fi urmat de un program de instruire pe DNV pentru zece medici veterinari, care ulterior va fi replicat în cadrul unor regiuni de risc din Ucraina și pentru un număr de consultanți veterinari naționali din cele trei țări beneficiare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii