‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrima casă de ambalare a strugurilor de masă din Moldova va fi gata în...

Prima casă de ambalare a strugurilor de masă din Moldova va fi gata în 2015

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prima casă de ambalare a strugurilor de masă din Republica Moldova îşi va începe activitatea în anul 2015 în satul Costeşti, raionul Ialoveni. Lucrările de construcţie a acesteia sunt în proces de derulare. Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Ion Sula a declarat pentru IPN că Republica Moldova are posibilităţi mari de a exporta în Uniunea Europeană struguri de masă, dar pentru ca aceştia să poată fi comercializaţi trebuie să fie de calitate şi să fie ambalaţi corespunzător.

Pentru aceasta este nevoie de muncă nu doar din partea ANSA, dar şi din partea producătorilor agricoli. Totodată este nevoie de promovarea produsului autohton. „Nu este suficient să avem produse, dar trebuie să ştim şi să le promovăm şi să garantăm că sunt calitative şi inofensive. Pentru a ajuta producătorii autohtoni să ajungă la cerinţele pieţii europene, în Republica Moldova a început construcţia primei case de ambalare a strugurilor de masă. Producătorii autohtoni au avut posibilitatea să vadă în statele europene cum trebuie să fie crescuţi strugurii de masă şi procesaţi conform normelor europene”, a spus Ion Sula.

Acesta a precizat că unele studii au arătat că Polonia ar putea procura o bună parte din strugurii de masă din Moldova, dat fiind faptul că Polonia nu produce struguri de masă. Însă Ion Sula precizează că pentru aceasta este nevoie de loturi omogene, care să fie inofensive şi calitative şi apoi să fie găsiţi potenţialii consumatori. Casa de ambalare din satul Costeşti va putea ambala de la 5 la 7 mii de tone pe sezon, dar în zona respectivă sunt concentrate depozite frigorifice cu o capacitate de 15 mii de tone, unde vor putea fi păstraţi strugurii de masă. În acelaşi context, Ion Sula a subliniat că Republica Moldova are nevoie de minimum 10 case de ambalare.

‹ adv ›

Costul lucrărilor de construcţia şi dotare a casei de ambalare este de circa 27 milioane de lei dintre care 15 milioane de lei sunt alocaţi din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională, iar restul sumei va constitui contribuţia grupurilor de producători din regiune.

Casa de ambalare va avea o suprafaţă de 2000 m2 şi va include un frigider de 1500 tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›