‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-3.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProiectul Investițional al BEI în cadrul Colegiului Agricol din Svetlîi prinde contur. Valoarea totală...

Proiectul Investițional al BEI în cadrul Colegiului Agricol din Svetlîi prinde contur. Valoarea totală – 1,163.420 milioane de euro

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proiectul Investițional al Băncii Europene de Investiții în cadrul Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi prinde contur. Valoarea totală a  Proiectului Investițional este de  1,163.420 milioane euro.

Grație Proiectului BEI „Livada Moldovei”, la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi,  se fac investiții, care  au drept scop  de a contribui la creșterea unei instruiri  profesionale de calitate în domeniul horticol și agricol. 

În cazul de față vorbim de dotarea unui cămin cu toate cele necesare, cum ar fi spre exemplu paturi, dulapuri, etajere, mese, scaune, mașini de spălat, frigidere, dar și toate uneltele și consumabilele necesare pentru întreținerea curățeniei. Valoarea totală a liniei date de investiții bunurilor procurate este de aproximativ 110.000 de euro.

‹ adv ›

În prezent, la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlii își fac studiile peste 500 de elevi la specialitățile: agronomie, mecanică agricolă, contabilitate, electrificarea agriculturii și exploatarea tehnică a transportului auto. Pentru 100 de elevi și profesori ai instituției căminul Colegiul va deveni o a doua casa.

Directorul colegiului Vasile Belev, a menționat pentru Agrobiznes că datorită Proiectului BEI „Livada Moldovei”, instituția devine treptat mai atractivă pentru elevi și tineri specialiști.

Vasile Belev, director

„Colegiul avea probleme la capitolul spațiului locativ, iar aceasta crea obstacole la atragerea elevilor și tinerilor specialiști. Repararea și dotarea căminului va fi, sperăm, o motivație în plus, în favoarea alegerii instituției noastre de învățământ. Elevii și profesorii merită să aibă condiții decente, astfel capacitatea de învățare și productivitatea muncii va fi mai înaltă.

Anul trecut am fost cu elevii colegiului într-un schimb de experiență în Franța și Germania, acum, datorită reparației, avem și noi posibilitate să primim elevii și profesorii din afară la un nivel corespunzător pentru un schimb de experiență.”

Victor Guțu, Director-adjunct al Colegiului, vede începutul modernizării Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi, ca pe un nou suflu în instruirea specialiștilor din domeniul horticol și agricol.

„Instituțiile de învățământ din mediul rural, o bună perioadă de timp, au fost date uitării. Eu activez de 30 de ani aici și în sfârșit am ajuns la momentul, când văd că colegiul nostru practic renaște. Sperăm astfel, să devenim mai atractivi pentru tineri”.

‹ adv ›

Mariana Evoglu, profesoară de limbă engleză  este originară din satul Cazaclia, situat la 15 km. Ea ne spune că acum, datorită noilor condiții de trai, evită să facă naveta zilnic.

Sunt în primul an de activitate, am venit aici conform repartizării, după ce am absolvit Universitatea de Stat din Comrat. De baștină sunt din satul Cazaclia, care deși nu este foarte departe, nu are transport direct. De aceea, până acum mi-a fost foarte dificil să fac naveta zilnic, uneori fiind nevoită să schimb 3 transporturi ca să ajung. Acum, însă, având condiții conforme, locuiesc aici. În colegiu suntem 5 tineri specialiști, 4 dintre care stăm în acest cămin, al 5-lea fiind băștinaș”.

Zîrnescu Constantin, fost absolvent al Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi, ne spune că a revenit cu plăcere aici, deja în calitate de profesor la discipline tehnice, după susținerea licenței la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Comparativ cu perioada când eram aici student, acum avem condiții mult mai bune, este mai luminos și mai cald. Astfel putem să ne pregătim de activitățile de predare și să ne odihnim într-un anturaj confortabil”.

Studenții au apreciat mult schimbările realizate și susțin că se bucură din plin de toate comoditățile create.

„Sunt deosebiri esențiale între căminul vechi și cel restaurat, sunt condiții mult mai bune, aici e mai cald, mai luminos, camerele sunt pentru 1-3 persoane. Avem bucătărie bine dotată, camere de păstrare a produselor. Este și o cameră comună, unde putem lua masa împreună cu colegii sau să ne reunim pentru realizarea unor activități de grup. De aceea, suntem mai odihniți și avem o capacitate de a studia mai bună”, ne-a spus Rogozenco Elvira, studentă, anul 3.

‹ adv ›

Sorina Donțu-Sarîterzi, consultant în cadrul Asistenței Tehnice a BEI, implementată de AFC, a specificat că fiecare proiect investițional a fost croit după necesitățile existente ale instituției. Dotarea căminului este una din liniile de investiții ale Proiectului Investițional dat.

„ În cadrul proiectului noi oferim suport pe partea tehnică: consultații, expertiză, vizite de studiu în țară și în afara țării. În cadrul  vizitelor de studiu am putut vedea cum activează instituțiile similare, cum are loc cooperarea între școli și mediul privat.

Ne dorim mult ca nivelul studiilor profesionale să crească. Să avem o educație profesională de calitate, care să genereze cei mai buni specialiști pentru sectorul horticol și agricol, solicitați atât pe piața muncii la nivel național și internațional”.

Iurie Vîrlan, specialist pe comunicare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” a menționat pentru Agrobiznes că renovarea căminului este doar începutul modernizării instituției educaționale. Valoarea totală a investiției pentru modernizarea Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi este de peste 1,163.420 mii euro.

În cadrul Proiectului „Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții, la acest colegiu sunt planificate următoarele:

  • Costruirea unei stațiuni de procesare a producției horticole și mentenanța utilajelor agricole în incinta căreia vor fi create „Laboratorul de sortare și ambalare a produselor horticole” și „Laboratorul de reparație și mentenanță a utilajului agricol”; 
  • Înființarea unei livezi, cu suprafața de 3 ha, cu scop didactico-demonstrativ;
  • Plantarea unei fâșii forestiere de protecție ce va combate eroziunea solului și va servi drept poligon didactic;
  • Achiziționarea de mașini și utilaj horticol pentru prelucrarea și îngrijirea livezii, a unei stații meteo;
  • Construcția unui hangar pentru păstrarea tehnicii agricole. 

Conceptul Laboratorului pentru lucrări practice este finalizat deja. Urmând să fie organizate tenderele de achiziție a bunurilor și serviciilor de construcție, astfel încât, proiectul investițional să fie finalizat către sfârșitul anului 2022.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” inițiat deGuvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. Încadrul acestuia sunt investite în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale șide cercetare cu profil horticol circa 12 milioane de Euro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›